Minttu-browniekakku

Reseptin lähetys sähköpostilla

Minttu-browniekakku

Brownietaikina:
1 ½ ps (105 g) Meira saksanpähkinöitä
175 g voita
120 g tummaa suklaata
2 ¾ dl sokeria
2 tl Meira vaniljasokeria
 ¼ tl Meira suolaa
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)

Kostutus:
¾ dl maitoa

Minttukiisseli:
2 ruukkua minttua (tai 2 tl piparminttu-uutetta)
4 dl täysmaitoa
¾ dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

Muut täyteainekset:
4 ½ Meira liivatelehteä
4 dl vispikermaa
vihreää elintarvikeväriä
½ dl vettä

Kuorrute:
1 dl kuohukermaa
200 g maitosuklaata

Koristelu:
mintunlehtiä
mintun makuisia karkkeja

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunan alaosa tai suojaa se leivinpaperisuikaleilla (suikaleet saat tarttumaan reunaan, kun sipaiset siihen öljyä tai margariinia).

Leikkaa saksanpähkinät rouheeksi. Sulata voi kattilassa. Ota liedeltä ja lisää suklaapalat. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Lisää yksitellen loput ainekset. Kaada taikina vuoan pohjalle.

Pyyhevinkki: Kierrä vuoan ulkoreunan ympärille kylmällä vedellä kostutettu, kaksinkertainen froteepyyhe ja kiinnitä hakaneulalla. Näin pohja kohoaa tasaisesti eikä tummu reunoista.

Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Pohja saa jäädä sisältä hieman taikinaiseksi. Anna pohjan jäähtyä täytteen valmistamisen ajan. Irrota vuoan reunus ja tarvittaessa puhdista se. Kiinnitä takaisin vuokaan. Sivele reunoille öljyä tai suojaa reunat kalvolla, jotta hyytynyt kakku irtoaa siistimmin.

Kostuta browniepohjan reunaosa maidolla. Pistele reunaan reikiä haarukalla saadaksesi maidon imeytymään paremmin. Sivureunat voi kostuttaa pitelemällä pohjaa pystyssä ja valuttamalla maitoa suoraan mitta-astiasta.

Jos teet täytteen piparminttu-uutteesta, siirry suoraan maitokiisselin valmistamiseen. Piparminttu-uutteen voi lisätä valmiiseen maitokiisseliin. Muussa tapauksessa laita mintunlehdet varsineen kattilaan maidon kanssa. Kuumenna kiehuvaksi. Ota liedeltä ja anna hautua kannen alla puoli tuntia. Siivilöi mintunlehdet maidosta ja kaada maito takaisin kattilaan.

Sekoita keskenään sokeri ja perunajauhot. Lisää maidon joukkoon. Kuumenna liedellä koko ajan sekoitellen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Ota liedeltä ja anna jäähtyä kylmässä vesihauteessa huoneenlämpöiseksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma. Värjää kerma vaahdotuksen aikana vaaleanvihreäksi. Sekoita joukkoon minttukiisseli. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen ohuena nauhana rauhallisesti vatkaten.

Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään noin kolmeksi tunniksi. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Mittaa kuohukerma kattilaan. Kuumenna liedellä, mutta älä anna lämmetä kiehumispisteeseen. Nosta liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu maitosuklaa. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut ja kuorrute on tasaista. Jatka sekoittelua tarvittaessa liedellä, matalimmalla lämmöllä. Anna kuorrutteen jäähtyä hetken aikaa, mikäli se vaikuttaa liian juoksevalta.

Kaada kuorrute kakun keskelle. Anna levitä päällisosan päälle. Kun kuorrute on jähmettymäisillään, päästä reunoilta pienet norot tippumaan kakun sivuille. Nosta samantien jääkaappiin jähmettymään.

Koristele kakku mintunlehdillä ja minttumakeisilla.