Vegaaniset ja gluteenittomat smoothieneliöt

Näissä helposti ja ilman uunia valmistuvissa Smoothieneliöissä yhdistyy pähkinäinen murupohja ja raikas marjainen smoothie. Pinnan kruunaavat Meira Paahdettu pistaasipähkinärouhe ja Meira Mantelirouhe sekä Meira Luomu kookoslastut. Saat erilaisia makuja käyttämällä eri mausteita niin murupohjaan kuin smoothieen. Esim. vadelman kanssa sopii ihanasti Meira Vaniljasokeri ja mustikan kanssa Meira Kardemumma. Reseptin löydät myös Arja Laineen Leivontakirjasta.

  • Valmistusaika vähintään 2 tuntia (mukana hyytyminen), josta työaika n. 25 min
  • Helppo
  • n. 18 kpl (6 cm x 6 cm)

Ainekset:

Pähkinäiset leivospohjat ilman uunia
100 g vegaanisia ja gluteenittomia digestivekeksejä
80 g kuivattuja pehmeitä taateleita (n. 10 kpl)
40 g Meira hasselpähkinäjauhetta (½ pss – n. 1 dl)
40 g Meira mantelijauhetta (½ pss – n. 1 dl)
1 tl Meira vaniljasokeria tai kardemummaa, jauhettua
⅓ tl Meira ruokasuolaa
75 g kookosrasvaa tai vegaanista margariinia
Smoothie
1 banaani
450 g gluteenitonta kaura- tai soijajogurttia
½–1 dl vaahtera- tai agavesiirappia
½ tl Meira inkivääriä tai 1 tl Meira kardemumma, jauhettu tai vaniljasokeri
Agar-agar-marjaseos
2 dl puna- tai mustaherukoita
3 dl vadelmia, karhunvadelmia tai mustikoita
3 dl marja- tai omenamehua
2 rkl Meira Agar agar -hyytelöimisjauhetta
Pinnalle
2 dl marjoja, esim. vadelmia, karhunvadelmia, mustikoita
1 dl Meira Luomu Kookoslastuja
1 dl Meira paahdettua pistaasirouhetta tai Hasselpähkinärouhetta

Ohje:

  1. Hienonna leivospohjan keksit ja taatelit monitoimikoneessa. Sekoita mukaan pähkinä- ja mantelijauhe, valitsemasi mauste ja hiven suolaa. Sulata rasva ja sekoita murskan joukkoon.
  2. Vuoraa n. 30 cm x 20 cm tasareunaisen (korkeus vähintään 4 cm) vuoan tai astian pohja ja reunat leivinpaperilla, leikkaa ylimäärät pois. Painele muruseos tiiviisti vuoan pohjalle (paina esim. pullonpohjalla). Siirrä kiinteytymään viileään.
  3. Soseuta marjat monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa.
  4. Mittaa smoothien ainekset tyhjään sekoituskannuun ja soseuta tasaiseksi tai tee sama sauvasekoittimella korkeassa kannussa. Smoothien makeuteen vaikuttaa jogurtin makeus sekä käytettävien marjojen happamuus sekä makumieltymykset. Tämä seos saa olla melko makeaa, koska marjaseos on makeuttamatonta.
  5. Mittaa mehu isoon kattilaan ja ripottele joukkoon agar-agar-jauhe. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sekoitellen pari minuuttia. Nosta leivosten pohjavuoka kattilan viereen valmiiksi.
  6. Kaada agar-agar-liemen päälle soseutetut marjat, sekoita nopeasti ja nosta kattila pois liedeltä. Kaada kerralla päälle smoothie ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä seos nopeasti vuokaan pohjan päälle.
  7. Nosta heti hyytymään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi tai kunnes pinta on jähmettynyt.
  8. Leikkaa leivokset n. 6 cm x 6 cm neliöiksi terävällä veitsellä. Koristele neliöt ennen tarjoilua marjoilla sekä kookoslastuilla, paahdetulla pistaasirouheella ja hasselpähkinärouheella.