Näin syntyy hyvä kahvi

Kahvilla on tärkeä merkitys suomalaisessa kulttuurissa, niin arjessa kuin juhlassakin. Kahvia voi nauttia monin eri tavoin, ja se luo mukavia hetkiä niin yksin kuin ystävien seurassa. Koska kahvi ja kiire eivät sovi yhteen, myös Meiran kahvit on tehty nautittavaksi kiireettä, omassa rauhassa tai ystävien kanssa.

On kahvia, ja hyvää kahvia

Kahvilla ja hyvällä kahvilla on ratkaiseva ero. Hyvän kahvin valmistaminen on tarkkaa puuhaa ja todellisille kahvinystäville se on lähes seremonia – ja Suomessa heitä riittää. Kotimaisten kahvinystävien ehdoton suosikki on suodatinkahvi, mutta kahvia voi nauttia myös muilla tavoin valmistettuna: pannukahvi liedellä sekä pressopannulla, mutterikeittimellä tai erillisellä espressokeittimellä. Nämä nyrkkisäännöt on hyvä pitää mielessä, valmistat kahvia miten hyvänsä.

1. Käytä aina puhtaita välineitä
2. Käytä kylmää, raikasta vettä
3. Tarjoa kahvi vastavalmistettuna
4. Älä sekoita vanhaa ja uutta kahvia

Kahvityypit ja lajit

Kahvia viljellään yli kuudessakymmenessä maassa eri puolilla maapalloa. Eri kahvilajikkeet vaativat kuitenkin kukoistaakseen erilaiset olosuhteet. Siinä missä esimerkiksi arabica viihtyy lauhkeassa ilmastossa, kestää robusta hyvin kuumuutta. Coffea arabica ja coffea robusta ovat kaupallisesti tärkeimpiä kahvilajikkeitamme.

Hienostunut arabica

Laadultaan parhaana lajina pidetään coffea arabicaa, joka on kotoisin Etiopiasta. Kaikesta maailmalla tuotetusta kahvista 70–80 prosenttia on arabicaa. Arabicaa käytetään lähes kaikissa maailman parhaissa kahvilaaduissa. Maultaan arabica on pehmeää ja sävykästä.

Ryhdikäs robusta

Coffea robustan kotimaa on Kongon demokraattinen tasavalta. Lajike kasvaa mieluiten trooppisilla alangoilla, ja siksi sitä viljellään paljon Afrikassa ja Aasiassa. Arabicaan verrattuna robusta on maultaan voimakkaampi ja kitkerämpi. Voimaakkuutensa ansiosta robustaa käytetään usein etenkin espressokahvien pohjana. Kofeiinipitoisuudeltaan ryhdikäs robusta on lähes kaksinkertainen hienostuneeseen arabicaan nähden.

Kahvin pitkä historia

Kahvi on yksi vanhimmista nautintoaineista, joita ihmiset ympäri maailman edelleen käyttävät. Kaupallisesti sitä alettiin viljelemään 1400-luvulla Arabian niemimaalla, mutta sen historia ulottuu paljon kauemmas.

Tällainen on kahvin kiehtova historia ›

Erikoiskahvien maailma

Espresso-pohjaiset erikoiskahvit ovat yksi kahvikulttuurin kivijaloista. Alun perin etelä-Euroopassa alkunsa saaneet kahvijuomat ovat valloittaneet käytännössä koko kahvia juovan maailman.

Mitä erikoiskahvit ovat? ›

Erikoiskahvit kotona

Segafredo-espressot: Segafredo Espresso Casa, Segafredo Intermezzo, Segafredo Emozioni ja Segafredo Deca Crèm, ovat tarkoitettu kotikoneella valmistettaviksi espressoiksi. Espressokoneen lisäksi juomia voi valmistaa kätevästi liedellä kuumennettavalla ns. mutteripannulla. Näillä vinkeillä juoma onnistuu:

Kokeile rohkeasti eri paahtoasteita ja eri tuoteperheitä. Pidä muistissa kuitenkin suodatinkahvin kultainen ohjenuora: 6 g kahvia / 1 dl vettä. Jos haluat vahvempaa kahvia, älä lisää kahvin määrää. Lisäämällä kahvin määrää, kahvista tulee yliuuttunutta ja kitkerää ei niinkään vahvempaa.
- Ann-Marie von Bell, Meira Barista

Herkullisia kahvijuomia