Mausteinen joululeipä/-limppu
Mausteinen joululeipä valmistuu Meira mausteilla. Kauniiseen leivinliinaan kiedottu leipä on maistuva lahja.
- Helppo
Ainekset:
3 dl | vettä |
1 dl | omenasosetta |
0.25 dl | tummaa siirappia |
1 tl | sokeria |
1 tl | Meira hieno jodioitu suolaa |
1 tl | Meira fenkolia |
0.5 tl | Meira kuminaa |
0.5 tl | Meira jauhettua pomeranssia |
11 g | kuivahiivaa |
2 dl | vehnäjauhoja |
5 dl | hiivaleipävehnäjauhoja |
2 rkl | juoksevaa margariinia |
Ohje:
- Lämmitä vesi ja omenasose noin 42-asteiseksi.
- Lisää siirappi, sokeri, suola, huhmaressa hienonnetut fenkolit ja kuminat sekä pomeranssi.
- Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita nesteeseen. Lisää jauhoja sen verran, että saat vellimäisen taikinajuuren.
- Nosta taikinakulho lämpimään vesihauteeseen ja peittele liinalla. Kun juuri kuplii, noin 10 minuutin kuluttua, on hiiva aloittanut toimintansa ja voit jatkaa taikinan alustusta.
- Lisää juureen huoneenlämpöinen rasva ja alusta taikinaan loput jauhot vähitellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi.
- Pyörittele taikina limpuksi ja nosta se leivinpaperoiduille uunipelleille. Pistele limppu ja anna kohota peiteltynä.
- Voitele hyvin kohonnut leipä vesi-siirappiseoksella.
- Paista 200-asteisen uunin alatasolla 20-30 minuuttia.