Grillatut ahvenet ja kasvikset & tzatziki
Kokonaiset ahvenet ja kasvikset valmistuvat kesällä herkullisesti grillissä. Varma valinta kastikkeeksi on raikas klassikko tzatziki.
- Kalojen suolaus 1–2 tuntia, valmistelut 20 min, paistoaika 15–25 minuuttia
- Helppo
- 4 annosta
Ainekset:
4 | keskikokoista ahventa |
Meira hienoa merisuolaa tai mineraalisuolaa | |
Meira kalamauste sitrus-inkivääri | |
1 | sitruuna |
1 | pieni varhaiskaali |
kesäsipuleita | |
hieman rypsiöljyä tai oliiviöljyä | |
tuoreita yrttejä koristeeksi |
1 | kurkku |
2 ½ dl | turkkilaista jogurttia tai maustamatonta vegejugua |
1 | valkosipulinkynsi |
1 tl | Meira minttua |
Ripaus | Meira hienoa merisuolaa tai mineraalisuolaa |
Ripaus | Meira jauhettua mustapippuria |
Ohje:
- Suolaa peratut ahvenet 1¬–2 tuntia ennen kokkailua. Anna kalojen suolautua jääkaapissa.
- Pyyhi kaloista tarvittaessa ylimääräiset suolat pois.
- Viipaloi sitruuna ja laita sitruunaviipaleet kalojen sisälle. Ripottele kalojen sisään myös kalamaustetta.
- Grillaa kaloja keskilämmöllä (suora lämpö) 15–25 minuuttia eli kunnes kalat ovat kypsiä. Kun selkäevä irtoaa helposti, on kala kypsää. Kalojen grillauksen loppuvaiheessa laita grilliin myös lohkottu kaali ja kesäsipuleita kokonaisina. Sivele kasvikset öljyllä ennen grillausta.
- Laita kalojen koristeeksi tuoreita yrttejä ja ripottele päälle sitrus-inkivääri kalamaustetta. Kalamauste toimii mainiosti ripotteena myös kasviksille. Tarjoa ruoka heti. Lisukkeeksi voit keittää esimerkiksi uusia perunoita.
Tzatziki
- Raasta kurkku siivilään ja anna valua hetki. Voit painella kurkkuraastetta siivilästä, jotta neste irtoaa paremmin.
- Hienonna valkosipulinkynsi.
- Sekoita kurkku, jogurtti, valkosipuli sekä mausteet. Tarkista suolan määrä.