Grillatut ahvenet ja kasvikset & tzatziki

Kokonaiset ahvenet ja kasvikset valmistuvat kesällä herkullisesti grillissä. Varma valinta kastikkeeksi on raikas klassikko tzatziki.

  • Kalojen suolaus 1–2 tuntia, valmistelut 20 min, paistoaika 15–25 minuuttia
  • Helppo
  • 4 annosta

Ainekset:

4 keskikokoista ahventa
Meira hienoa merisuolaa tai mineraalisuolaa
Meira kalamauste sitrus-inkivääri
1 sitruuna
1 pieni varhaiskaali
kesäsipuleita
hieman rypsiöljyä tai oliiviöljyä
tuoreita yrttejä koristeeksi
Tzatziki
1 kurkku
2 ½ dl turkkilaista jogurttia tai maustamatonta vegejugua
1 valkosipulinkynsi
1 tl Meira minttua
Ripaus Meira hienoa merisuolaa tai mineraalisuolaa
Ripaus Meira jauhettua mustapippuria

Ohje:

  1. Suolaa peratut ahvenet 1¬–2 tuntia ennen kokkailua. Anna kalojen suolautua jääkaapissa.
  2. Pyyhi kaloista tarvittaessa ylimääräiset suolat pois.
  3. Viipaloi sitruuna ja laita sitruunaviipaleet kalojen sisälle. Ripottele kalojen sisään myös kalamaustetta.
  4. Grillaa kaloja keskilämmöllä (suora lämpö) 15–25 minuuttia eli kunnes kalat ovat kypsiä. Kun selkäevä irtoaa helposti, on kala kypsää. Kalojen grillauksen loppuvaiheessa laita grilliin myös lohkottu kaali ja kesäsipuleita kokonaisina. Sivele kasvikset öljyllä ennen grillausta.
  5. Laita kalojen koristeeksi tuoreita yrttejä ja ripottele päälle sitrus-inkivääri kalamaustetta. Kalamauste toimii mainiosti ripotteena myös kasviksille. Tarjoa ruoka heti. Lisukkeeksi voit keittää esimerkiksi uusia perunoita.

Tzatziki

  1. Raasta kurkku siivilään ja anna valua hetki. Voit painella kurkkuraastetta siivilästä, jotta neste irtoaa paremmin.
  2. Hienonna valkosipulinkynsi.
  3. Sekoita kurkku, jogurtti, valkosipuli sekä mausteet. Tarkista suolan määrä.