Maku syntyy mausteista!

Suola ja pippuri, nuo kaikille tutut keittiön vakiovarusteet, eivät ole ainoat tavat tuoda ruokaan makua. Oikeat mausteet vahvistavat ja korostavat ruoan raaka-aineiden omaa makua, eivät peitä niitä omallaan.

Tutustu Meiran mausteisiin ›

Maustamisen ABC

Maustaminen ei ole vaikeaa – mutta sitä on syytä harjoitella, jotta lopputulos on paras mahdollinen. Maustamiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa: jos haluat jättää raaka-aineiden ominaismauille tilaa, kannattaa mausteitakin käyttää harkitusti, vain muutamaa per ruoka. Toisaalta maustamisessa kannattaa olla rohkea: mausteiden monipuolisella käytöllä ja mausteyhdistelmillä on helppo tuoda ruoasta esiin aivan uusia piirteitä.

Maustamisen perusteet

Aloita valmistamasi ruoan maustaminen varovasti ja lisää mausteita vähitellen. Lisää niitä vasta maistettuasi ruokaa. Annostele mausteet lusikalla tai kämmenen kautta. Älä kaada suoraan purkista. Mausteet luovuttavat lämpimiin ruokiin parhaat arominsa ruokaan noin vartissa. Kylmissä ruoissa, kuten dippikastikkeissa, maut tasaantuvat reilussa parissa tunnissa.

1. Kokonaisia mausteita

Kokonaisia mausteita, kuten pippuri, laakerinlehti, neilikka ja kanelitanko, käytetään pitkään haudutettaviin ruokiin. Lisää ne ruokaan jo valmistuksen alkuvaiheessa.

2. Jauhetut ja rouhitut

Lisää jauhetut ja rouhitut mausteet sekä herkästi makunsa menettävät yrtit ruokaan kypsentämisen loppuvaiheessa. Poikkeuksen tekevät kynteli, rosmariini, salvia ja timjami, jotka antavat parhaat arominsa ruokaan hauduttamisen aikana.

3. Ruskistettu pinta

Lisää mausteet ruoassa vasta ruskistettuun pintaan, etteivät ne pala paistamisen aikana.
Ylimaustamisen voi korjata lisäämällä muiden aineiden määriä ja tarjoamalla mietoja lisukkeita (peruna, riisi, pasta). Liian vahvoja makuja voi lieventää myös lisäämällä ruokaan rasva- tai maitotuotteita.

4. Suolan lisääminen

Lisää suola vasta valmiiseen ruokaan. Maista ruokaa aina ennen suolan lisäämistä. Kun käytät suolapitoisia mausteseoksia, ole erityisen tarkka lisätessäsi ruokaan lisää suolaa. Monissa maustesarjoissa on myös suolattomia mausteseoksia, jotka antavat ruokaasi vain makua, mutta eivät lisää sen suolaisuutta.

Vinkit maustehyllyyn

Mausteet lisäävät ruoan houkuttelevuutta

Mausteiden yleisin käyttötarkoitus on ruoan maun muokkaaminen. Mausteilla on kuitenkin yksi tärkeä tarkoitus, jota kaikki eivät tule ajatelleeksi – ruoan ulkonäön ja tuoksun parantaminen.

Kiehauttamalla curryn ja paprikan rasvassa ennen muiden raaka-aineiden lisäämistä, saat ruokaan kauniin värin ja täyteläisen maun.

Kokeile näitä uutuuksia

Meira maustetölkit MOI muodostelmassa

Mausteiden säilyttäminen

Osta mausteet käyttömäärän mukaan, yleensä melko pienissä erissä. Mausteiden pahimpia vihollisia ovat valo, lämpö, ilma ja kosteus. Paras säilytyspaikka mausteille on kuiva ja viileä, auringonvalolta suojattu paikka. Liesituulettimen päällä sijaitseva maustehylly voi olla näppärästi käden ulottuvilla, mutta mausteiden kannalta se on huono sijoituspaikka!

Maustevarasto kannattaa tarkistaa ainakin kerran vuodessa ja poistaa vanhentuneet tuotteet, joissa ei ole enää toivottua aromia. Kokonaiset mausteet säilyttävät arominsa pidempään kuin jauhetut mausteet.

Lue lisää ›
mansikka-raparperijuustokakku-anni

Leipominen on helppoa ja hauskaa

Leivonta on taitolaji, jonka kuka tahansa voi oppia. Mitä enemmän opit, sitä mukavampaa ja palkitsevampaa leipominen on. Täältä löydät leipomiseen vinkkejä ja oppia, joilla onnistut entistä paremmin!

Leivonta ei ole vain pilkuntarkkaa mittojen ja tilavuuksien parissa puuhailua. Leivonnassa voi ja pitääkin käyttää mielikuvitusta. Jos jotain raaka-ainetta puuttuu, sen voi yleensä korvata jollakin toisella aineella. Älä kuitenkaan muuta liikaa ohjeiden ainemääriä, sillä onnistuneen leivonnaisen salaisuus piilee oikeissa ainesuhteissa.

Kokeile näitä

Tutustu leivontatuotteisiimme