Runebergin kahvikakku

Runebergin kahvikakku resepti tuo vaihtelua ja helppoutta perinteisiin Runebergin leivonnaisiin mutta maku on säilynyt ennallaan.

Ainekset:

Taikina
75 g piparkakkuja (tai muita keksejä)
2.5 dl vehnäjauhoja
1.5 dl Meira mantelijauhetta
1.5 tl Meira leivinjauhetta
1.5 tl Meira vaniljasokeria
1.5 tl Meira kardemummaa
150 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
1 dl kermaa tai maitoa
Vuokaan
voita
Meira mantelijauhoja
Pinnalle
250 g vadelmahilloa
Tomusokerikuorrute
140 g tomusokeria
0.25 dl valkuaista

Ohje:

  1. Hienonna piparkakut tehosekoittimella tai muovipussin sisällä kaulimella ”nuijien”. Sekoita keskenään piparimurska ja kaikki kuivat aineet sokeria lukuun ottamatta.
  2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.
  3. Voitele rengasvuoka (tilavuus 1,6 litraa) ja ripottele vuokaan mantelijauhoja. Kaada taikina vuokaan ja paista 185 asteessa noin 50 minuuttia. Varmista kypsyys puutikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa.
  4. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa vuoassa. Kumoa ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Kuorruta levittämällä pinnalle vadelmahilloa.
  5. Yhdistä tomusokeri ja valkuainen. Laita pieneen pakastuspussiin ja leikkaa kulmaan aukko. Pursota kuorrutetta kakun päälle. Jos et tarjoile kakkua heti koristelemisen jälkeen, nosta se jääkaappiin, jossa tomusokerikuorrute säilyy parhaiten.

Vinkki

  1. Kakku on suositeltavaa koristella tomusokerista ja valkuaisesta valmistetusta kuorrutteesta, joka kestää hillon päällä parempana, kuin vedestä ja tomusokerista tehty seos.