Piparilyhty
Piparilyhty on hauska ja herkullinen koriste jouluaikaan. Koristele palat sokerikuorrutteella sekä erilaisilla Meira leivontakoristeilla ja nonparelleilla.
- Helppo
Ainekset:
300 g | margariinia |
1.5 dl | tummaa siirappia |
4 dl | taloussokeria |
1 rkl | Meira jauhettua kanelia |
1 rkl | Meira piparkakkumaustetta |
3 | munaa |
2 tl | Meira ruokasoodaa |
13 dl | vehnäjauhoja |
1 | valkuainen |
2,5-3,5 dl | tomusokeria |
3 tippaa | sitruunamehua |
Meira strösselejä | |
Meira nonparelleja | |
kandisokeria |
2 dl | kidesokeria |
Ohje:
- Mittaa margariini, siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan.
- Kuumenna sekoitellen, kunnes kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Anna jäähtyä haaleaksi.
- Vatkaa munat yksitellen haaleaan taikinaan. Sekoita sooda vehnäjauhoihin.
- Lisää jauhot vähitellen kattilaan ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä kattila kannella. Pidä jääkaapissa yön yli jotta taikina tasaantuu ja jähmettyy.
- Lyhtyä varten kauli taikina hyvin jauhotetulla pöydällä. Muotoile ensin lyhdylle haluamasi kokoinen alusta.
- Kauli taikinaa lisää ja ota siitä vapaalla kädellä tasapohjaisia suikaleita jotka kapenevat ylhäällä suipoiksi. Yhdestä palasta voit halutessasi leikata aukeavat pariovet. Tee paloihin myös pyöreitä tai neliönmuotoisia ikkunareikiä.
- Nosta palat ohutta lastaa apuna käyttäen leivinpaperoidulle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa palojen koosta riippuen 4-7 min. Mikäli haluat paloista kaarevat, nosta ne kuumina pyöreän putkilon tai esim. pullon päälle. Näin ne kaareutuvat ennen jäähtymistään.
- Koristeiden kiinnittämistä varten siivilöi tomusokeri valkuaiseen.
- Sekoita tasaiseksi ja lisää muutama tippa sitruunamehua. Tomusokerin määrä riippuu munan koosta. Sokerikuorrutteen koostumus on sopivaa kun vatkainta nostettaessa seos muodostaa huipun, joka kuitenkin pian taipuu alas.
- Koristele palat sokerikuorrutteella sekä erilaisilla Meira leivontakoristeilla ja nonparelleilla. Anna kuivua hyvin ennen kuin kiinnität palat alustaan.
- Palojen kiinnittämistä varten sulata sokeri pinnoittamattomalla paistinpannulla, kunnes se on kullanruskeaa. Kasta palojen alareunat kuumaan sokeriin ja kiinnitä alustaan kiinni.
- Lyhdyn huippujen sisäpinnoille voit halutessasi kiinnittää pienemmiksi paloiksi rikottuja kandisokerinpalasia kimaltamaan kynttilän valossa.