Piparilyhty

Piparilyhty

Piparilyhty on hauska ja herkullinen koriste jouluaikaan. Koristele palat sokerikuorrutteella sekä erilaisilla Meira leivontakoristeilla ja nonparelleilla.

 • Helppo

Ainekset:

Taikina
300 g margariinia
1.5 dl tummaa siirappia
4 dl taloussokeria
1 rkl Meira jauhettua kanelia
1 rkl Meira piparkakkumaustetta
3 munaa
2 tl Meira ruokasoodaa
13 dl vehnäjauhoja
Koristeiden kiinnittämiseen
1 valkuainen
2,5-3,5 dl tomusokeria
3 tippaa sitruunamehua
Koristeluun
Meira strösselejä
Meira nonparelleja
kandisokeria
Osien liittämiseen
2 dl kidesokeria

Ohje:

 1. Mittaa margariini, siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan.
 2. Kuumenna sekoitellen, kunnes kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Anna jäähtyä haaleaksi.
 3. Vatkaa munat yksitellen haaleaan taikinaan. Sekoita sooda vehnäjauhoihin.
 4. Lisää jauhot vähitellen kattilaan ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä kattila kannella. Pidä jääkaapissa yön yli jotta taikina tasaantuu ja jähmettyy.
 5. Lyhtyä varten kauli taikina hyvin jauhotetulla pöydällä. Muotoile ensin lyhdylle haluamasi kokoinen alusta.
 6. Kauli taikinaa lisää ja ota siitä vapaalla kädellä tasapohjaisia suikaleita jotka kapenevat ylhäällä suipoiksi. Yhdestä palasta voit halutessasi leikata aukeavat pariovet. Tee paloihin myös pyöreitä tai neliönmuotoisia ikkunareikiä.
 7. Nosta palat ohutta lastaa apuna käyttäen leivinpaperoidulle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa palojen koosta riippuen 4-7 min. Mikäli haluat paloista kaarevat, nosta ne kuumina pyöreän putkilon tai esim. pullon päälle. Näin ne kaareutuvat ennen jäähtymistään.
 8. Koristeiden kiinnittämistä varten siivilöi tomusokeri valkuaiseen.
 9. Sekoita tasaiseksi ja lisää muutama tippa sitruunamehua. Tomusokerin määrä riippuu munan koosta. Sokerikuorrutteen koostumus on sopivaa kun vatkainta nostettaessa seos muodostaa huipun, joka kuitenkin pian taipuu alas.
 10. Koristele palat sokerikuorrutteella sekä erilaisilla Meira leivontakoristeilla ja nonparelleilla. Anna kuivua hyvin ennen kuin kiinnität palat alustaan.
 11. Palojen kiinnittämistä varten sulata sokeri pinnoittamattomalla paistinpannulla, kunnes se on kullanruskeaa. Kasta palojen alareunat kuumaan sokeriin ja kiinnitä alustaan kiinni.
 12. Lyhdyn huippujen sisäpinnoille voit halutessasi kiinnittää pienemmiksi paloiksi rikottuja kandisokerinpalasia kimaltamaan kynttilän valossa.