Kokeile erilaisia mausteita perinteisissä jouluruoissa

Suola ja pippuri näyttelivät aikaisemmin pääosaa ruoanlaitossa. Joulupöydän herkuissa saatettiin käyttää kanelia tai neilikkaa, mutta pääosin luotettiin perusmausteisiin. Kalat, sillit ja sienet säilöttiin suolassa, mutta nykyään niitä säilötään monesti erilaisissa mausteliemissä.

Lanttu-, porkkana- ja perunalaatikot ovat monelle joulupöydän vakioherkkuja, mutta niitäkin piristetään nykyään erilaisilla mausteilla ja yrteillä. Nykyään yhä useamman joulupöydästä löytyy myös bataattilaatikko.

Kaneli on joulun suosikkimauste.

Hanna G tuunasi perinteiset joululaatikot Meiran mausteilla

Joulun ruokiin kannattaa kokeilla muskottipähkinää, ole kuitenkin maltillinen sen annostelun suhteen. Aivan pieni ripaus riittää. Se tuo ruokaan uuden ulottuvuuden.

Tämä jouluinen perunaruoka on oikotie onneen, voit ostaa valmista perunamuusia pakastinaltaasta ja käyttää sitä – lopputulos on aivan yhtä herkullinen kuin itse tehty, sanoo Hanna Gullichsen.

Muskottipähkinällä maustettu perunavuoka

Laatikot muuttavat helposti muotoaan ja makuaan

Makea bataatti saa potkua cayennepippurista ja joulun tuntua kanelista, Hanna kertoo.

Mausteinen bataattivuoka

Halutessaan joululaatikoiden tilalla voidaan tarjota esimerkiksi pähkinäisiä uunijuureksia, jossa vihannekset ja pähkinät luovat yhdessä täyteläisen makuyhdistelmän.

Tuunaa kinkku!

Joulupöydän kunkku eli kinkku on syrjäytetty joissain joulupöydissä kokonaan kalkkunan tai riistan tieltä. Hyviä vaihtoehtoja kinkulle on tarjolla runsaasti. Kokeile tänä jouluna vaikkapa savupaprikalla maustettua hirvipaistia.

Kinkun ollessa ainoa oikea vaihtoehto, on sitäkin mahdollista ”tuunata” erilaisilla kuorrutteilla. Kinkun kuorrutteeseen sopii esimerkiksi tämä mausteisempi vaihtoehto.

Joulukinkku

Herkulliset lisukkeet

Rosolli valmistettiin ennen yksinkertaisesti juureksista ja vaaleanpunaisesta kermakastikkeesta. Nykyään rosollissa on runsaammin makua, koska juuresten lisänä käytetään paljon yrttejä ja monesti juureksia myös paahdetaan uunissa keittämisen sijaan.

Myös leipä kuuluu olennaisena osana juhlapöytään.  Perinteisen joululimpun voi korvata mausteisella joululeivällä, jonka koukuttavan maun salaisuus koostuu fenkolista, kuminasta ja pomeranssista.

Mausteiset tuoksut luovat joulutunnelmaa kotiin. Kokeile rohkeasti uusia makuja jouluherkkuihisi.

Muita joulureseptejä

Juuressalaattia ja sinappikastiketta

Piparkakku-Uuniriisipuuro

Jouluinen pannacottapiirakka

Uuniomenalla maustettu riisipuuro

Mausteinen munatoti

Sinappilohi

Glögimausteella maustettu rusinasoppa

Jouluinen mansikka-anispannacotta

Vegaaninen joulukakku