Joulun maustemaailma on kaikkien juhlasesonkien omaleimaisin

Jopa 67 prosenttia suomalaisista mieltää joulun mausteiden makumaailman kaikkien juhlapyhien omaleimaisimmaksi, kertoo Meiran teettämä tutkimus*. Joulumausteiden suosio näkyy myös kulutuksessa: Marras- ja joulukuussa tehtaalla on 20–30 prosenttia toimituksia enemmän kuin normaalisti. Mausteiden, suolan ja pähkinöiden menekki on noin 1,5 miljoonaa kappaletta enemmän kuin normaalisesongissa. Kun suomalaisilta kysyttiin joulun parhaiten mieleen tuovaa maustetta, toisen ja kolmannen sijan veivät tasaäänin kardemumma (13 %) ja neilikka (13 %). Kuitenkin täysin ylivoimaisin joulutunnelmaan johdatteleva mauste oli kaneli: jopa 60 prosentille suomalaisista mausteista joulun parhaiten mieleen tuo kaneli – ainoastaan yksi prosentti suomalaisista nimesi kanelin inhokkimausteekseen.

– ”Mitä olisi joulu ilman kanelia? Meidän uusi ceyloninkaneli on luomu ja Reilun kaupan vastuullisuussertifioima. Esimerkiksi lapsiperheille se on hyvä vaihtoehto, koska se sisältää selvästi vähemmän kumariinia kuin perinteinen kaneli.” toteaa Meiran hankintapäällikkö Aija Pohjanen.

Jouluruokien lisäksi kanelista on moneksi: kaneli on yksi Aasian makumaailman kulmakiviä, sen pehmentäessä ja täydentäessä tulisia makuja. Lisäksi kaneli on oiva mauste kaakaon, teen ja kahvin sekaan.

– ”Ceylon -kanelin maku on valtavan pehmeä! Oma vinkkini on laittaa ripaus kanelia kahvin sekaan – se antaa ihanan vivahteen kahvin makuun!” vihjaa Pohjanen.

Milloin Meiran ceylon-kaneli tavallisen kanelin sijaan?

Tavallista kanelia suositellaan aikuiselle päivässä enintään yksi teelusikallinen**, lapsille huomattavasti vähemmän. Meira tarjoaa nyt vaihtoehdon perinteiselle cassiakanelille: ceyloninkaneli poikkeaa yleisemmin käytetystä cassiakanelista siten, että se ei sisällä juuri lainkaan kumariinia – ceyloninkaneli sisältää 200 kertaa vähemmän kumariinia kuin tavallinen kaneli. Siksi Meira suositteleekin ceyloninkanelia erityisesti lapsiperheiden sekä kanelin suurkuluttajien käyttöön.

Tämän vähä-kumariinisen kanelin nimi on peräisin sen alkuperämaasta, Sri Lankasta, jonka nimi oli vielä vuoteen 1972 saakka Ceylon. Nimen lisäksi se eroaa tavallisesta kanelista myös koostumukseltaan ja maultaan: ceylon-kaneli on huomattavasti kevyempää ja maultaan täyteläisen pehmeää. Lisäksi Meiran ceyloninkaneli on luonnonmukaisesti tuotettu, Reilun kaupan vastuullisuuskriteerit täyttävä ja sillä on Meiran laatutakuu. Meira lanseerasi tämän vuoden pakkausuudistuksen yhteydessä mausteilleen laatutakuun, minkä vuoksi kuluttajat voivat olla aina varmoja siitä, että mausteet ovat peräisin tuoreimmasta sadosta.

Hanna Gullichsen rohkaisee mausteiden käytössä

Meiran brändilähettilään Hanna Gullichsenin joulun tekevät perheen seurasta nauttiminen, kirjat sekä pitkät hetket ruokapöydän ääressä. Gullichsenin mukaan jouluna ei kuulu pingottaa – joulupöytä saa mielellään olla rennolla otteella rakennettu:

– ”Monet sortuvat jouluna ylenpalttiseen stressaamiseen, niin lahjoista kuin jouluruuista. Oikeasti joulupöydän voi rakentaa yllättävän simppeleistä raaka-aineista – kunhan vain käyttää rohkeasti jouluisia mausteita. Omat kestosuosikkini ovat kardemumma ja kaneli, jotka jälkkäreiden lisäksi taipuvat helposti myös lähes mihin tahansa pääruokaan! Lisäksi olen viime vuosina tykästynyt suuresti myös muskottipähkinään – vain pieni ripaus antaa ruualle uuden ulottuvuuden.”, vinkkaa Hanna Gullichsen.

Hannan joulupöydän uusi, lempeänmakuinen suosikki

Tänä jouluna perunavuoka maustetaan muskottipähkinällä ja kuorrutetaan mantelilla. Klikkaa alta reseptiin:

Muskottipähkinällä maustettu perunavuoka

*Tutkimus toteutettiin Bilendi Finlandin verkkopaneelissa lokakuussa 2020. Kyselyyn vastasi 1000 täysi-ikäistä (18-75-vuotiasta) suomalaista. Virhemarginaali on ± 3 %.

** Evira: Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on vuonna 2004 antanut sille siedettävän päiväsaannin rajaksi 0,1 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa (eli 50 kiloisella ihmisellä 5 mg kumariinia ≈ 1 tl kanelia). Vuonna 2008 EFSA päivitti arviotaan ja totesi, että turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, vaikka kumariinin saanti olisi yhden tai kahden viikon ajan 0,3 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa.