Nykytrendien mukainen kiertotalous kannattaa huomioida myös sadonkorjuuherkkuja valmistaessa. Tuoreet kasvikset voi hyvin jättää kuorimatta ja kasvin kaikki osat hyödyntää kokkailussa. Salaatista voi syödä kannan ja kukkakaalin lehdet paistaa pannulla tai vaikka friteerata. Ne sopivat sellaisenaan myös salaatin joukkoon. Myös parsakaalin varresta juustohöylällä raastetut lastut sopivat erinomaisesti salaatin sekaan.

Hyödynnä kasvikset kokonaisina

Sadonkorjuun parhaimpia herkkuja ovat kokonaisena kypsennettävät juurekset. Niitä ovat esimerkiksi porkkana, nauris, palsternakka ja suippokaali. Huuhdo juurekset huolellisesti ja mausta suolalla sekä sokerilla parin tunnin ajan. Suola imee kasviksista nestettä, joka liukenee sokeriin. Paiston aikana neste karamellisoituu kasvisten pintaan, ja antaa sille paremman värin ja maun. Suolan ja sokerin joukkoon voi sekoitella myös esimerkiksi Meiran rakuunaa, timjamia, salviaa, paprikajauhetta, kurkumaa ja currya. Ne sopivat hyvin sadonkorjuukasviksiin makua tuomaan.

Sadonkorjuun antimet voi hyödyntää myös raakana. Kasvikset leikataan ohuiksi lastuiksi tai paloitellaan isoiksi kuutioiksi. Muistisääntö on, että pehmeät ja maan päällä kasvavat lohkotaan, kovat ja maan alaiset toimivat paremmin lastuina. Ne sopivat hyvin salaattien ja lisukkeiden joukkoon maustamisen jälkeen. Simppeli mausteseos syntyy öljystä, johon voi sekoittaa vaikka Meiran valkosipulirouhetta, chiliä, basilikaa, korianteria, minttua, persiljaa tai ruohosipulia – perinteisen hienon suolan lisäksi. Jos haluaa päästä helpolla, kannattaa maustehyllystä napata Meiran valmis kasvismausteseos, joka on käyttövalmis sellaisenaan.

Testaa näitä:

Grillatut kesäkurpitsat mausteöljyssä

Paahdetut uunijuurekset

Pähkinäiset uunijuurekset

Pippurista potkua jälkiruokiin

Syksyllä kypsyvät useimmat kotimaiset omenalajikkeet. Monet valmistavat niistä uunissa kypsennettäviä jälkiruokia, kuten uuniomenoita ja omena-kaurapaistosta. Kaneli kuuluu perinteisesti näihin jälkiruokiin, mutta kannattaa kokeilla sen rinnalla myös Meiran neilikkaa ja inkivääriä. Pannulla tai kattilassa valmistettavan omenakompottiin voi kokeilla vaikka kardemummaa, pomeranssinkuorta tai musta- ja viherpippuria. Omenahilloa voi varioida laittamalla joukkoon kokonaisia neilikoita tai kardemummaa.

Terveellisempi omenapiirakka​
Omena-myskikurpitsakeitto pinjansiemenillä

Suomalainen sadonkorjuu on makujen juhlaa