Maustetietous

Mausteilla vahvistetaan ja korostetaan ruoan omaa makua. Niillä saadaan ruokaan vaihtelevia makuja ja annetaan ruoalle oma erityinen makuvivahde. Mausteet myös antavat ruoalle herkullisen ulkonäön ja tuoksun.

Mausteita käytetään ensisijaisesti makuominaisuuksien takia, mutta ne edistävät myös ruoansulatusta. Mausteet estävät bakteerien kasvua sekä ruokaa happanemasta ja homehtumasta, mutta varsinaista ravintoarvoa mausteilla ei ole. Mausteiden maku, tuoksu ja muut ominaisuudet johtuvat niiden eteerisistä haihtuvista öljyistä.

Ruoan ulkonäköön voi vaikuttaa esimerkiksi värjäämällä ruokaa punaiseksi paprikalla tai keltaiseksi currylla tai sahramilla.

Maustaminen on makuasia

Maustaminen on makuasia, joka vaatii harjoittelua. Aluksi mausteita kannattaa kokeilla varovaisemmin, lisätä vähitellen ja maistella – harjoittelemalla jokainen löytää oman tyylinsä maustaa.

Mausteita kannattaa käyttää vaihtelevasti ja rohkeasti kokeillen. Muista kuitenkin antaa raaka-aineen omalle maulle tilaa ruoassa, äläkä käytä samaan ruokaan liikaa eri mausteita. Alkuun on hyvä kokeilla 1–5 maustetta. Kokemuksen karttuessa voi mausteiden määrää lisätä.

Maustekartasta vinkkejä

Lataa tästä avuksesi kätevä maustekartta (kartta on PDF-muodossa), johon on koottu vinkkejä mausteiden käyttämisestä eri ruokalajien maustamiseen.