Milloin tulisi siivota maustekaappi?

Juuri nyt on hyvä aika käydä läpi mausteet ja niiden päivämäärät. Nostele kaikki mausteet pöydälle ja luovu vanhentuneista mausteista. Kun tekee tilaa ja siivoaa keittiötä, usein uusia ideoitakin syntyy kuin itsestään. Siivouksen jälkeen voi inspiroitua ruokakirjoista, -lehdistä tai podcasteista ja alkaa luoda uusia makuja hyvään arkeen.

Kierrätäthän maustepakkaukset oikein, tässä muistilista:

  • Maustepussit heitetään muovinkeräykseen
  • Alumiini-kartonki pakkaukset voi lajitella kartonkikeräykseen
  • Lasiset purkit lasinkeräykseen ja niiden muovikorkki muovinkeräykseen
  • Suolan pahvit kuuluvat pahvinkeräykseen

Missä ja miten mausteet kannattaa säilyttää?

Mausteet tykkäävät kuivista ja pimeistä olosuhteista. Pahin paikka ruokasi maustajille on liesituulettimen päällä, siellä kosteus ja lämpö tekevät tuhojaan. Hyvä keino on säilyttää purkit pienessä laatikossa, jonka voi nostaa kokatessaan pöydälle ja etsiä tarvittavat näppärästi työtasolla.

Tee omat laatikkonsa arjen käytetyimmille mausteille ja leivontatarpeille. Tulisen ruuan ystävä pakkaa kaiken chiliin liittyvän omaan laatikkoonsa. Hunajat, sokerit ja suolat majailevat omassa laatikossaan.

Vetolaatikot kannattaa hyödyntää myös, monesti niissä on maustepurkkien kanssa enemmän iloa kuin vaikkapa paistinlastojen säilytyksessä. Paistinlastat voi heittää korkeaan astiaan työtasolle ja ottaa laatikon mausteille.

Maustepussit voi säilyttää laatikossa, viitseliäs järkkää ne aakkosjärjestykseen ja oikean maustepussin etsiminen on sen jälkeen lastenleikkiä. Tiivis lasiastia toimii sekin, voit merkata purkkien kansiin teipillä sisällön, merkkaa silloin myös mausteen säilyvyyden eräpäivä. Järjestettynä mausteet löytyvät helposti ja arjen kokkailu helpottuu.

Ostanko mausteet kokonaisena vai jauhettuna?

Kokonaiset mausteet säilyvät pidempään kuin jauhetut, siksikin kokonaisia mausteita voi hankkia jopa hiukan varastoon, muiden mausteiden kanssa kannattaa käydä ostoksilla aina kun niille ilmenee tarvetta.

Uusia makuja!

Kun olet siivonnut mausteet, tee lista niistä mausteista joita tarvitset ja joita olet ajatellut käyttää syksyn kokkailuissa. Inkivääri piristää ja lämmittää, juustokumina tuo uusia makuelämyksiä tuttuihin ruokiin ja testaapa currya paistetun sipulin ja perunoiden kaverina – anna uusille mauille mahdollisuus, nyt kun maustekaappikin kiiltää. Ideoita kokkailuun löydät reseptien muodossa meira.fi -sivulta.

Lue lisää maustamisesta:

Opi maustamaan paremmin

Yhdeksän perusmaustetta jokaiseen maustehyllyyn

Yhdeksän virkistävää vaihteluntuojaa maustehyllyyn

Maustepussien pohjat käyttöön dry rubeina

Chilit – alkupalasta jälkiruokaan

Kierrätysohjeita maustamistuotteille

Usein kysyttyä maustamisesta