Cajunmauste vie ajatuksen Syvään etelään

Cajun viittaa Yhdysvaltojen eteläosien ranskankieliseen väestöön ja heidän monipuoliseen kulttuuriinsa. Meiran Cajunmauste kumartaa syvään cajun- ja kreolikeittiöille. Meiran Cajunmauste antaa voimakkaan täyteläisen luonteen paistettuun ja grillattuun lihaan sekä kalaan, risottoihin sekä äyriäis- ja pataruokiin.

Cayennepippuri – käsittele varoen!

Voimakkaan tulinen Meira Cayennepippuri sopii muna-, kala-, kana- ja voimakasmakuisten liharuokien maustamiseen.

Chilirouhe – antaa palaa!

Chili on nimitys Capsicum-sukuisille paprikoille, joiden kapsaisiinipitoisuus on tulisen suuri. Kapsaisiini laukaisee suun kipuhermojen (ei siis makuhermojen!) kautta ihmiskehossa hälytyksen, joka vapauttaa luonnon omia puudutusaineita eli endorfiineja. Aromikas ja makeahko mieto chilirouhe mauste sopii kasvis- ja broileriruokiin sekä paistetulle lihalle ja kalalle. Meira Tulinen chilirouhe on parhaimmillaan pataruuissa, kastikkeissa ja pizzoissa sekä pöytämausteena.

Inkivääri lämmittää

Inkiväärin juuri – tai oikeastaan maavarsi – on maultaan yllättävän voimakas ja jauhetunkin inkiväärin annostelu kannattaa aloittaa varovasti. Meira Inkivääri sopii sianlihan ja broilerin, äyriäisten ja kalan sekä kasvisruokien mausteeksi ja leivonnassa piparkakkuihin, maustekakkuihin sekä omenaleivonnaisiin. Vielä 1300-luvulla inkivääri oli pippurin ohella tavallisin mauste Euroopassa.

Vinkki: Inkivääri tuo apua myös nuhanenälle: Sekoita teehen tai kahviin puolesta yhteen teelusikallista inkivääriä ja anna hautua hetken. Inkivääri lämmittää mukavasti ja helpottaa tukkoista oloa.

Juustokumina eli jeera eli roomankumina

Juustokumina on voimakkaan täyteläinen itämainen mauste, jota viljeltiin Välimeren alueella jo ennen ajanlaskumme alkua. Keskiajalla juustokumina katosi Euroopan keittiöistä lähes kokonaan, mutta intialaisen ruuan ansiosta se noussut taas muotiin. Paista Meira Juustokuminaa hetki öljyssä, kun käytät sitä liha-, broileri-, kala-, kasvis- ja riisiruokiin. Jeera sopii myös ruokaleipien mausteeksi.

Huom. Juustokuminalla ei voi korvata kotoista kuminaamme, sillä niiden maut poikkeavat toisistaan. Jeeran miedosta aromista pitävät usein myös kuminaa vieroksuvat.

Kaneli sopii lähes kaikkeen

Kaneli on ikivanha mauste, joka tunnettiin jo lähes 3000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Ruuanlaitossa sitä käytetään sian-, naudan- ja lampaanlihan sekä broilerin, äyriäisten ja kalan sekä kasvisruokien maustamiseen. Kaneli on myös leivonnaisten, jälkiruokien, puurojen, viilin sekä lämpimien juomien mauste.

Kardemummaa kuluu eniten Pohjoismaissa

Ruokahalua ja syljeneritystä lisäävä kardemumma on inkiväärin sukulainen. Aasialaiset liharuuat, wokit sekä broileri-, kasvis- ja riisiruuat ovat ruuanlaitossa sen kotikenttää.  Meira Kardemumma sopii myös jälkiruokien, hedelmäsalaattien, jäätelön ja kuumien juomien mausteeksi. Leivontamausteena kardemumma on yleinen ennen muuta Suomessa ja Ruotsissa, jotka yhdessä kuluttavatkin 15 prosenttia koko maailman kardemummatuotannosta.

Vinkki: Ripottele hippu kardemummaa suodatinpussin pohjalle kun valmistat kahvia.

Kurkuma – pippurimainen, mutta mieto

Kurkuma antaa kauniin värin mm. curryyn, mutta valitettavasti se värjää ikuisesti myös pöytä- ja lautasliinat, ja jopa osan muoviastioista. Kun haudutat kurkumaa öljyssä tai voissa kymmenisen minuuttia sen maku pehmenee. Meira Kurkuma tuo itämaista aromia ja loistavaa väriä kana-, kala-, sianliha- ja äyriäisruokiin. Voit käyttää sitä myös riisiruokiin curryn asemesta.

Meiralta saat kurkumaa 35 g lasitölkissä.

Huom. Kurkuma aiheuttaa osalle allergisia oireita.  Tästä syystä se on merkittävä tuoteselosteeseen. Sen tunnistaa koodista E100.

Neilikka – polttavan voimakas kukannuppu

Mausteneilikka on neilikkapuun kuivattu kukannuppu. Sen suomenkielinen nimi tulee saksan sanasta Nelke, pidemmin Nägelchen, eli pikku naula. Ruuanlaitossa polttavan voimakasta neilikkaa käytetään sian-, naudan- ja lampaanlihan sekä broilerin, äyriäisten ja kalan sekä kasvisruokien ryydittämiseen. Meira Neilikka sopii loistavasti myös piparkakkujen, maustekakkujen sekä omenajälkiruokien maustamiseen.

Meiralta saat neilikkaa jauhettuna 30 g pussissa ja 34 g lasitölkissä sekä kokonaisina 15 g pussissa.

Vinkki: Kokeile pientä määrää neilikkaa myös hengityksen raikastamiseen!