Maustekaappiin unohtuneet ja käyttämättä jääneet mausteet kannattaa hyödyntää näin grillikauden aikana. Sekoittele purkkien pohjista kuivamausteseos eli dry rub, joka maustaa niin lihan, kalan, kanan kuin kasviksetkin. Rubit ovat erinomainen tapa tuoda grillaukseen lisää makuvivahteita.

Rakenna rubit purkkien pohjista

Rubit eli kuivamausteseokset sekoitellaan yhteen pienessä kulhossa tai jauhetaan hienoksi morttelissa. Peruspohjana on aina suola ja sokeri. Kokeile esimerkiksi kosteaa ja hienokiteistä muscovado-sokeria tai aromikasta ja tummaa fariinisokeria. Ne tuovat makuun juuri sopivaa makeutta ja koostumukseen rapeutta. Sokerin ja suolan lisäksi rubeihin voi sekoitella mitä tahansa mausteita ja yrttejä, joten mukaan kannattaa huoletta heittää kaikkien purkkien pohjat sekä ne mausteet, jotka jäävät arkikokkailussa vähemmälle käytölle. Maun lisäksi rubit antavat ruokaan myös kauniin värin.

Rubit sopivat hyvin erityisesti pitkään kypsennettävien grilliherkkujen maustamiseen. Mausteseos tarttuu grillatessa kiinni lihan pintaan ja syventää sen makua. Hiero rub lihalle ja anna maustua huoneenlämmössä noin vartin verran ennen kypsennystä. Voimakkaampaa makua haluavat voivat levittää rubin jo hyvissä ajoin ja laittaa jääkaappiin odottamaan. Liha kannattaa kuitenkin ottaa huoneenlämpöön noin puolisen tuntia ennen kypsennystä.

Sekoittele marinadi ja maustevoi

Vaikka kuivamausteseokset ovat omiaan grilliruokien maustamiseen, voi niitä hyvin hyödyntää myös arkikokkailussa. Mausta rubilla lihapullataikina tai lisää kastikkeen ja keiton sekaan. Kuivamausteseoksesta syntyy myös erinomainen marinadi, kun joukkoon sekoittaa sopivasti öljyä. Rub maustaa helposti ja nopeasti myös itse sekoitetun maustevoin. Kun rubien valmistamisen aloittaa, kannattaa kerralla sekoitella isompikin satsi. Kuivamausteseos säilyy hyvin ilmatiiviissä rasiassa ja valolta suojattuna, ja se sopii hyvin myös esimerkiksi kesän ruokatuliaiseksi.

Kokeile kuivamausteseoksia esimerkiksi marokkolaisessa grillatussa broilerissa!