Kasvisruokailijoiden suosimat vaihtoehtoproteiinit kaipaavat usein runsasta maustamista ja ne sopivatkin hyvin aasialaistyyppisiin ruokiin. Esimerkiksi härkäpavusta tehdyt valmisteet ovat hyviä proteiinipitoisia vaihtoehtoja maukkaan kasvisruoan raaka-aineeksi.

Soijatuotteet valmistetaan korkean proteiinipitoisuuden omaavasta soijapavusta. Soijaa myydään eri muodoissa, kuten rouheena, paloina ja fileenä. Soijasta valmistetaan myös tofua. Soijan oma maku on hyvin mieto, joten maustaminen nousee jälleen pääosaan ruoan valmistuksessa. Kokeile myös lisätä soijarouhetta tai tofua esimerkiksi pähkinäjuurespihvitaikinaan tai mausteisen belugalinssimuhennoksen joukkoon proteiinin saatavuuden takaamiseksi.

Sieniperäisessä mykoproteiinista valmistetuissa quorn-tuotteissa on lihaisa maku, ulkonäkö ja koostumus. Quorn maistuu oikein maustettuna myös vannoutuneimmallekin lihansyöjälle. Quorn imee hyvin mausteiden aromeja, mikä puolestaan helpottaa maukkaan kasvisruoan valmistusta. Kokeile quornia esimerkiksi meksikolaisten sieni-fajitasten lisänä. Hernerouhe on härkäpapurouheen kaltainen tuote, joka valmistetaan kuorituista, kuivatuista herneistä. Hernerouhe on maistuva raaka-aine esimerkiksi kasvispihveihin ja laatikkoruokiin.

Herkuttele koko päivä kasvisruoilla!

Aloita aamu hedelmillä tai marjaisella smoothiella, jonka pohjana voit käyttää jogurtin sijaan myös pähkinämaitoa. Nauti lounaalla juures-pähkinäpihvejä. Herkuttele illalla chili-bataattikeitolla tai pähkinäisillä uunijuureksilla. Kun uudet kasvisruokareseptit vievät mennessään, lihankulutus voi vähentyä aivan huomaamatta.

Meira mausteista valmistettavalla kasvismausteseoksella lisäät makua ruokaan

Kasvismausteseos

Kasvismausteseos sopii monenlaiseen kokkaamiseen ja maustamiseen. Kokeile mausteseosta kasvispatoihin, paahdettuihin kasviksiin tai vaikka pintamausteeksi. Mausteseoksen tarkoitus ei ole peittää kasvisten makua, vaan korostaa ja tuoda niitä paremmin esiin.

2 tl Meira Paprikaa, jauhettu
2 tl Meira Basilikaa
2 tl Meira Oreganoa
2 tl Meira Sipulijauhetta
1 tl Meira Chilimausteseosta
1 tl Meira Mustapippuria, jauhettu
1 tl Meira Valkosipulijauhetta
3 tl Meira Jodioitua hienoa merisuolaa

Sekoita kaikki mausteet keskenään. Syvemmän maun saat seokseen, kun paahdat kuivamausteet hetken kuivalla, keskilämpöisellä paistinpannulla ilman suolaa. Lisää suola jäähtyneeseen mausteseokseen ja sekoita. Käytä tarvittava määrä ja säilö loput kannelliseen maustepurkkiin.

 

Linssimuhennos ja paahdettua kukkakaalia