Miten kauan mausteet säilyvät?

Mausteiden säilyttäminen oikein takaa mausteille pidemmän käyttöiän. Mausteiden oikea säilyttäminen riippuu mausteen raaka-aineen luonteesta. Esimerkiksi herkät yrtit ja jauhetut mausteet säilyvät käyttökelpoisina korkeintaan kolme vuotta. Kokonaiset mausteet säilyttävät arominsa pitempään kuin jauhetut mausteet. Kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettyinä käyttökelpoisina noin viisi vuotta.

Sisältävätkö Meira-mausteseokset gluteenia?

Mausteseoksemme ovat gluteenittomia lukuun ottamatta perunankuorrutteita.

Miksi kaikkia mausteita ei ole saatavana sekä täyttöpussissa että maustetölkissä?

Johtuen kaupan hyllytilan rajallisuudesta ja maustevalikoiman laajuudesta, ei kaikista mausteista voi valitettavasti olla tarjolla rinnakkaistuotetta.

Sisältävätkö Meira -mausteet säilöntäaineita?

Eivät sisällä. Pakkauksessa pitää olla maininta, jos säilöntäaineita on käytetty.

Ovatko Meira-mausteet ja -mausteseokset säteilytettyjä?

Eivät ole. Jos säteilytystä tehdään, siitä pitää olla selvä merkintä pakkauksessa.

Onko Meira-mausteseoksissa käytetty suola jodioitua?

Meiran mausteseosvalikoimaan kuuluu sekä suolattomia että suolaa sisältäviä mausteseoksia, mutta suurimpaan osaan seoksista ei ole lisätty suolaa. Mausteseokset, joihin ei ole lisätty suolaa, tunnistaa punaisesta Ei lisättyä suolaa 0 % -merkistä. Kaikki Meiran suolaa sisältävät mausteseokset valmistetaan jodioidusta suolasta.

Sisältääkö karkea- ja hienokiteinen merisuola jodia?

Merisuolan luontaisesti sisältämä jodin määrä on hyvin pieni (alle 1 mg/kg). Valikoimassamme on hieno- ja karkeakiteinen merisuola, joihin jodia ei ole lisätty, ja nyt uutuutena löytyy myös jodioitu hienokiteinen merisuola, joka sisältää jodia 25 mg/kg. Myös ruokasuolaan jodia on lisätty ja siinä jodipitoisuus on 25 mg/kg.

Sisältääkö Meiran ketsuppi paprikaa?

Ei sisällä.

Miksi sinapin maku voi vaihdella niin, että maku onkin hyvin vahva, vaikka se yleensä on ollut mieto?

Sinappien makuprofiili muuttuu säilytyksen myötä ja maun vahvuus liittyy sinapin tuoreuteen. Sinapin maku on vahvempi heti valmistuksen jälkeen ja se tasoittuu noin kuukauden kuluessa valmistuksesta. Huoneenlämmössä maun tasoittuminen tapahtuu nopeammin kuin viileässä säilytettäessä.

Mitä kanelia Meiran kaneli on?

Kaneli on puun kuoresta saatava mauste, joka sisältää kanelin aromia tuovia yhdisteitä. Eräs kanelin luontaisista aromaattisista yhdisteistä on kumariini. Kumariinin on havaittu olevan suurissa pitoisuuksissa maksaa vahingoittava.

Meira-maustesarjan tavallinen kaneli on Cinnamomum burmannii -puun kuoresta saatua kanelia. Tämän lajikkeen kumariinipitoisuus on n. 3 mg/g. Elintarviketurvallisuusviranomaisten suositus kumariinin turvalliseksi päiväsaannin rajaksi on 0,1 mg painokiloa kohden (eli 50 kiloisella ihmisellä 5 mg ≈ 1 tl kanelia). Turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti, esimerkiksi viikon tai parin ajan joulun tienoilla.

1 tl kanelia painaa n. 2,5 g eli teelusikallisessa Meira kanelia on kumariinia n. 7,5 mg. Meira tutkii kaneleidensa kumariinipitoisuuden säännöllisesti, ja suosittelee vaihtoehtona matalakumariinista Ceylonin kanelia perinteiselle kassiakanelille.

Meiran Ceylon kaneli on sekä Luomu että Reilu kauppa -sertifioitu. Maultaan tämä kaneli on pehmeää ja tavallista kanelia miedompaa. Ceylonin kanelissa on matalampi kumariinipitoisuus kuin tavallisessa kanelissa. Ceylonin kanelissa kumariinia on vain 0,12 mg/g (v. 2022), kun tavallisessa kassiakanelissa kumariinia on tavallisimmin 2–3 mg/g.

Lisätietoa kanelin kumariinista löytyy Ruokaviraston sivuilta. (Link is external)

Mistä tunnistaa aidon sahramin?

Sahrami on maailman kallein mauste ja korkea hinta houkuttelee väärentäjiä. Aito sahrami värjää veden hiljalleen keltaiseksi, kun taas väärennetty värjää usein veden nopeasti punaiseksi tai ruskeankeltaiseksi. Kansainvälinen standardointiorganisaatio ISO on luokitellut sahramin ns. värjäyskertoimen mukaan, eli kuinka paljon sahrami luovuttaa väriä määrätyssä kokeessa, lisäksi suurella tuottajamaalla Espanjalla on oma luokittelu. Espanjan virallinen laatuluokitus vähimmäisvärjäyskertoimineen on:

  • Coupe (190)
  • Mancha (180)
  • Rio (150)
  • Standard (145)
  • Sierra (110)

Meiran sahramin alin hyväksytty värjäyskerroin on 150 (Rio).

Mitä eroa on muskottipähkinällä ja muskottikukalla?

Muskottipähkinä ja muskottikukka ovat muskottipuun hedelmän kaksi eri osaa. Muskotin hedelmä muistuttaa aprikoosia. Kun hedelmä on kypsä, se halkeaa ja paljastaa siemenvaipan, joka ympäröi ruskeaa pähkinää. Siemenvaippaa kutsutaan nimellä muskottikukka. Vaippa poistetaan pähkinän ympäriltä ja kuivataan. Pähkinää kuivataan myös, kunnes sen ydin kilisee pähkinän sisällä, minkä jälkeen ydin otetaan pois. Muskottipähkinä on hedelmän ydin.

Lue myös:

Usein kysyttyä pähkinöistä

Usein kysyttyä leivonnasta

Usein kysyttä kahvista