Basilika – lisää se lopuksi

Tuoreena tai kuivattuna käytettävä basilika on maailman tärkeimpiä mauste- ja aromikasveja. Basilika on hyvälle tuoksuva ja miedon makuinen yrtti. Se sopii tomaatin sekä muiden kasvisten, keittojen, pasta- ja jauheliharuokien, salaattien ja pizzojen maustamiseen. Lisää basilika keitettävään ruokaan viime hetkellä, ettei sen maku heikkene. Välimeren keittiöissä käytetään paljon basilikaa, varsinkin yhdessä tomaatin kanssa.

Mustapippuri on syystäkin suosittu

Juuri kypsymäisillään oleva, pippuriköynnöksen kuorimaton marja eli mustapippuri on maailman käytetyin mauste.  Jauhettuna tai rouhittuna se viihtyy hyvin paistetun ja grillatun lihan sekä kalan, kastikkeiden, pataruokien ja pikkulämpimien kanssa. Kokonainen mustapippuri puolestaan ui kuin kotonaan keitoissa. Ryppyinen pinta mustapippuriin syntyy aurinkokuivatuksen aikana.

Oregano – paljon enemmän kuin pizzamauste

Italian ja Kreikan maisemista kotoisin oleva mäkimeirami eli oregano tunnetaan antiikin ajoilta asti.  Oregano on hajultaan ja maultaan voimakas yrtti, joka sopii pizzojen, italialaisten ja kreikkalaisten ruokien, kasvisten, lihapatojen ja tomaattiruokien maustamiseen. Kreikkalaiset käyttävät oreganoa paljon myös kalan kanssa, aivan kuten suomalaisetkin joskus aikoinaan silakan mausteena.

Vinkki: Oreganosta syntyy myös oiva tee kymmenessä minuutissa, kun haudutat sitä pari-kolme teelusikallista reilussa parissa desissä kiehahtanutta vettä.

Paprika saa ruuan punastumaan

Espanjalaiset toivat 1500-luvulla paprikan Keski-Amerikasta Eurooppaan, mutta alkoivat kutsua sitä pippuriksi, mitä se ei kuitenkaan ole.  Paprikajauhe antaa ruokiin punertavan värin ja melko voimakkaan maun. Paprikajauhe sopii liha-, broileri-, kala-, äyriäis-, kasvis- ja munaruokiin sekä kastikkeiden maustamiseen.

Vinkki: Kun annat paprikan kiehahtaa hetken aikaa öljyssä ennen muiden aineiden lisäämistä, saat ruokaan täyteläisemmän värin ja maun.

Ruohosipuli kruunaa voileivän

Ruohosipulia eli ruoholaukkaa on viljelty Kiinassa tuhansia, ja Euroopassakin jo satoja vuosia. Ruohosipulia sopii ripotella kaikkiin ruokiin, joihin tarvitaan mietoa sipulin makua.  Kuivattua ruohosipulia käytetään tuoreen tavoin keittojen sekä kala-, kasvis- ja munaruokien maustamiseen ja koristeeksi – ja vaikka voileipien päälle ja sillin lisäkkeeksi.

Paahdettu sipulihiutale – iloa ilman kyyneleitä

Paahdettu sipulihiutale sopii liha-, jauheliha-, kala- ja kasvisruokiin, keittoihin ja kastikkeisiin. Se on myös erinomaisen taloudellista sipulia, koska se ei, tuoreen toverinsa tavoin, pääse pilaantumaan. Mikä parasta, kuivattu sipuli säilyttää makunsa pitkään.

Sitruunapippuri – pirteä supersuosikki

Sitruunapippurissa maistuvat sitruuna ja hienoarominen mustapippuri suolalla terästettynä. Sitruunapippuri antaa mukavasti makua ja kirpeyttä paistettuun ja grillattuun kalaan, äyriäisiin, broileriin ja lihaan. Sitruunapippurin raikas maku piristää myös salaatteja ja salaattikastikkeita tai voileipiä ja sellaisenaan syötäviä vihanneksia, kuten tomaattia.

Tilli kuuluu muuallekin kuin graavikalaan

Tilli vaatii valoa vahvistuakseen. Valoisien iltojen Pohjoismaissa sekä Venäjällä ja Puolassa sitä käytetään mausteyrttinä runsain mitoin.  Kuivattua tilliä käytetään tuoreen tillin tavoin kala-, äyriäis- ja kasvisruokiin, lihakastikkeisiin ja keittoihin sekä salaatteihin ja salaattikastikkeisiin.

Valkosipulia jauheena tai rouheena

Valkosipulia pidettiin tärkeänä ravintokasvina jo Egyptissä 7000 vuotta sitten ja saapuikin Eurooppaan ensimmäisten viljelykasvien joukossa. Jauheena valkosipulia käytetään, kuten tuorettakin, liha-, kala- ja kasvisruokien, salaattien, kastikkeiden ja aromivoin maustamiseen. Rouheena sen voi lisätä nestepitoisiin ruokiin sellaisenaan ja tarvittaessa pehmentää pienessä määrässä lämmintä vettä. Jauheena ja rouheena valkosipuli ei pilaannu.

Kaipaatko virkistävää vaihtelua maustehyllyyn? Lue lisää tästä!