Maustamisen perussääntöjä
- Aloita maustaminen varovasti ja lisää mausteita vähitellen. Anna mausteiden imeytyä ja maista uudelleen ennen kuin laitat lisää.
- Älä kaada maustetta suoraan purkista kattilaan. Silloin kattilasta nouseva kostea höyry voi tehdä vahinkoja, tai saatat vahingossa laittaa liikaa maustetta ruokaan. Annostele mausteet lusikalla tai kämmenen kautta.
- Kokonaiset mausteet lisätään ruokaan jo valmistuksen alussa ja niitä käytetään pitkään haudutettaviin ruokiin. Kokonaisia mausteita ovat mm. pippurit, laakerinlehdet, neilikka ja kanelitanko.
- Jauhetut ja rouhitut mausteet sekä herkästi makunsa menettävät yrtit lisätään kypsentämisen loppupuolella. Poikkeuksena kynteli, rosmariini, salvia ja timjami, jotka antavat parhaat arominsa vasta hauduttamisen jälkeen.
- Laakerinlehtien sekä kaneli- ja vaniljatankojen annetaan olla ruoan joukossa, kunnes niistä on irronnut sopivasti makua. Kaneli- ja vaniljatangot voi myös huuhtoa ja käyttää uudelleen. Vaniljatangon voi säilyttää myös hienon sokerin joukossa.
- Lyhyen kypsennyksen vaativissa ruoissa anna mausteiden maun imeytyä noin 15 min.
- Kylmissä ruoissa mausteet saavat imeytyä vähintään kaksi tuntia.
- Lisää mausteet vasta ruskistettuun pintaan, etteivät ne pala paistamisen aikana.
- Anna curryn ja paprikan kiehahtaa rasvassa ennen muiden aineiden lisäämistä, saat ruokaan kauniin värin ja täyteläisen maun.
- Vahvan mausteen poltto ei tunnu heti maistaessa, joten odota hieman ennen kuin lisäät esim. cayennepippuria tai chiliä.
- Perunan, riisin ja pastan voi maustaa tavallista runsaammin, sillä niiden sisältämä tärkkelys sitoo ja pehmentää mausteiden makua.
- Ylimaustamisen voi korjata lisäämällä muiden aineiden määriä ja tarjoamalla mietoja lisukkeita (peruna, riisi, pasta). Liian vahvoja makuja voi lieventää myös lisäämällä ruokaan rasva- tai maitotuotteita.
- Suola kannattaa lisätä vasta valmiiseen ruokaan. Maista ennen kuin lisäät.
- Ole varovainen suolan kanssa, kun käytät mausteseoksia, joihin on lisätty suolaa. Meira-maustesarjaan kuuluu laaja valikoima suolattomia mausteseoksia, joita voit käyttää juuri niin paljon kuin haluat pelkäämättä liiallista suolamäärää.
Mausta rohkeammin!
Maustamista harjoittelemalla siinä harjaantuu nopeasti. Kun perusmaustamistavat tuntuvat jo liiankin tutuilta, on aika ryhtyä rikkomaan maustamisen rajoja. Kokeile uusia mausteyhdistelmiä, käytä useampia mausteita yhdessä ja tee mausteseoksia itse.
Kokeile myös makeisiin ruokiin tyypillisesti käytettyjä mausteita kuten vaniljaa, kardemummaa, kanelia ja neilikkaa suolaissa ruoissa. Hyviä reseptejä ovat mm. intialaisen ja thaimaalaisen keittiön ruoat, joihin suomalaisittain erikoisemmat mausteet kuuluvat luonnostaan.
Vastaavasti makeisiin kekseihin, kakkuihin, suklaajälkiruokiin yms. voi kokeilla mm. mauste-, musta- ja rosépippuria, basilikaa, chiliä tai cayennenpippuria.
Kokeile myös esimerkiksi viinietikoiden ja öljyjen maustamista oman maun mukaan valituilla mausteilla.
Erilaisten mauste- ja yrttisekoitusten tekemistä kannattaa kokeilla myös itse. Yhdistele erilaisia mausteita keskenään, niin saat jännittäviä uusia makuja.