Osta kala tuoreena kalakauppiaalta. Helpoimmalla pääset, kun pyydät peratun ja suomustetun kalan. Voit hoitaa homman itsekin. Suolistaminen on helppoa, keittiösaksilla peräaukosta kiduksiin asti ja sisälmykset pois. Suomustaminen vaatii ulkokeittiön, jos et tykkää siivota suomuja keittiöstäsi vielä joulun aikaan. Kokonaisen kalan suolaaminen suolaliemessä on helpoin tapa varmistaa kalan maukkaus.

Kokonainen uunissa paistettu kuha

Tämä kala maustetaan sekoittamalla sitruunainen kalamauste voin joukkoon ja levittämällä maustettu voi kalan päälle.

Reseptin löydät täältä

Ei tule kesää ilman paistettuja ahvenfileitä!

Ahvenet voi opetella suolistamaan ja perkaamaan itse, pullea ahven on täydellinen treenikala. Jos oma osaaminen ei ole vielä tuolla tasolla ja kalaa ei nouse kotirannasta, voi kääntyä kalakauppiaan puoleen. Kotimainen järvikala on parasta ravintoa ja kalaa suositellaakin syömään pari kertaa viikossa. Ahvenfileitä saa tiskistä usein ja ruodot on helppo viiltää pois kotikeittiössä. Ohessa video ruotojen poistamisesta, sama tekniikka toimii myös kuhalle, jonka ruodot ovat samassa linjassa ahvenen kanssa.


Kalamauste Sitrus-inkivääri ei sisällä suolaa lainkaan. Sen sisältämät korianteri ja inkivääri tuovat uusia tuulia kesäkeittiöön ja lopputulos on aivan ihanan raikas. Nokare ranskankermaa viimeistelee nautinnon.

Vinkki: kun suolaat pannulla paistettavaa kalaa, ripottele hieman hienoa merisuolaa korkealta, jotta se leviää tasaisesti kalafileiden ylle. Jos suolaa ripottelee läheltä kalaa, on riski että suola kertyy paikoittain ja kalasta tulee liian suolainen.

Kokonaiset kalat sopivat myös grilliin. Kokeile vaikka siikaa, joka tulee muistaa suomustaa ennen kypsentämistä. Meiran valmiita kalamausteseoksia käyttämällä pääset kokkailusta helpolla. Hiero mausteet kalan pintaan pienen öljytilkan kanssa ja grillaa kalan molemmat kyljet paahteiseksi. Näin rapeasta nahasta tulee täydellisen mausteinen herkku!

Testaa nämä ahvenfileet

Näin valmistat kokonaiset ahvenet halsterissa

Kypsennä graavaten ja grillaten

Suosittu kalojen valmistusmenetelmä on raakakypsennys eli graavaus. Perinteisesti kala graavataan suolalla, sokerilla, pippurilla ja tillillä. Ruotsalaiset lisäävät sekaan murskattua kuminaa, jolloin mausta tulee rapumainen. Kumina sopii erityisesti lohen ja siian kaveriksi. Graavauksessa kannattaa muistaa sokeri, jotta kala pysyy pehmeänä.

Näin pääset graavaamiseen alkuun: graavisiika

Mausteseos kalan maustamiseen ennen grillausta – sokerisuolaus

Mausteinen kuhaceviche ja avokado-tomaattisalaatti

Savustus ja grillaus kuuluvat kesään. Jos kalat savustaa kokonaisina nahkoineen, mausteseos ripotellaan kalan sisään ennen savustusta. Suolan lisäksi kannattaa rohkeasti kokeilla muitakin mausteita tuomaan uudenlaista fiilistä makuun, esimerkiksi valkosipulijauhetta ja inkivääriä. Sekoittele kuivamausteet suolan kanssa ja ripottele kalan sisään tai fileepalan pintaan. Lisää itämaista makumaailmaa saat, kun valutat pinnalle soijaa.

Lue lisää kalan maustamisesta täältä.