Joskus vähemmän on enemmän. Yksinkertaiset ja selkeät kesäruoat kuten uudet perunat, paistettu kala ja salaatit kannattaa maustaa raikkailla mauilla ja raaka-aineiden herkkää makumaailmaa kunnioittaen. Laadukas suola on kesäruokien tärkein mauste. Suola korostaa raaka-aineiden omia makuja ja nostaa niiden valloittavuutta entisestään. Tutustu erilaisiin suoloihin tästä.
Suolan paras kaveri, mustapippuri, kuuluu myöskin ehdottomasti kesän kokkailuihin. Myös Meiran aina tuoreimmasta sadosta kuivatut yrtit antavat raaka-aineelle tilaa tuoden kuitenkin ruokaan upeita sävyjä.
Minttu tuo raikkautta kesän ruokiin
Kokeile kesäruoissa esimerkiksi valloittavaa minttua. Minttu tuo ruokaan raikkauden lisäksi hävähdyksen makeutta. Meiran käyttämä minttu on erityisen aromaattista, sillä se kasvaa kostealla avomaalla, osin muiden kasvien varjossa. Minttua kannattaa käyttää esimerkiksi tzatzikin mausteena. Mintun raikkaus tekee klassikkokastikkeesta aivan erityisen herkullista! Tarjoa tzatziki grillattujen ahvenien ja grillissä hehkua saaneiden kauden kasvisten kanssa. Katso resepti tästä.
Kalan kanssa sopivat upeasti myös Meiran sitrus-inkivääri kalamauste sekä aasialainen mausteseos, joiden makumaailmat ovat raikkaita ja aromikkaita. Mausteseoksiin ei ole lisätty lainkaan suolaa, joten ne ovat mainioita pöytämausteita tai sirotteita, joita voi ripotella ruoanpäälle täydentämään kokonaisuutta.
Herkkien makujen lisäksi kesäisin syödään mausteita hehkuvia, tuhteja grilliruokia. Silloin mausteita käytetään reilusti, sillä makua saa olla paljon. Muista kuuman grillin äärellä ainakin juustokumina, savustettu paprika, pippurisekoitus ja valkosipulinen pippurimauste.
Kokeile myös sekoittaa itse kuivamausteseos eli rub ja hieromausteet lihan tai rasvaisen kalan pintaan. Lue vinkkimme rubeihin tästä. Nauti grillin ja mausteiden hehkusta – ja ihanista kesäruoista!
Testaa myös näitä:
Marokkolainen grillattu broileri
Makean tulinen rub rasvaisille kaloille
Lue lisää ruokavinkkejämme kesään:
Savupaprika on täydellinen kesämauste