Sienimetsä kutsuu herkuttelijoita syyskesällä, ja metsän aarteista kokataan kotikeittiössä syksyn parhaat sieniruoat! Ja onneksi sesonkina säilöttyjä metsäsieniä voi käyttää ympäri vuoden – ja samat sienten maustamisen niksit sopivat myös ruokakaupoista löytyville sienille.

Sienten maustaminen

Perinteisesti sieniruoat on maustettu hennosti, lähinnä suolaa ja mustapippuria käyttäen. Mutta sienet suorastaan rakastavat aromikkaita yrttejä, jotka korostavat sienten makua, ja tuovat ruokaan upeita makusävyjä. Kokeile sieniruokien maustamiseen ainakin persiljaa ja timjamia, jotka saavat sieniruoat hehkumaan.

Kokkaa helppoa ja herkullista sienirisottoa, joka maustetaan Meiran yrteillä ja täyteläisellä pippurisekoituksella

Sienet sopivat upeasti myös mausteisempiin ruokiin. Ehkä kokeilet käyttää sieniä tacojen täytteenä tai vaikka aasialaisissa ruoissa. Yrttien lisäksi sienet tykkäävät myös vahvoista mauista! 

Kokkaa ainakin näitä Meiran upeita reseptejä:

Säilöttyjen sienten käyttö

Jos kuiva-ainekaapissa tai pakastimessa on metsän aarteita säilöttynä, on herkullinen ruoka valmista tuossa tuokiossa. Säilöttyjen sienten käyttö ruoanlaitossa on aivan helppoa. Kuivatut sienet liotetaan vedessä – usein puolisen tuntia riittää. Pakastetut sienet taas sulatetaan ja ylimääräinen neste puristetaan sienistä pois. Liotetut ja sulatetut sienet voi käyttää ruoanlaitossa aivan kuten tuoreet, esikäsitellyt sienet.

Sekä sienten liotusvesi että pakastetuista sienistä, kuten tateista tai rouskuista, puristettu neste kannattaa ehdottomasti hyödyntää ruoanlaitossa. Käytä neste esimerkiksi sienirisotossa kasvisliemen joukossa tai keitossa.

Huom! Poimi metsästä vain sieniä, jotka tunnistat varmasti syötäviksi sieniksi. Muista myös tarkistaa metsäsienten käsittelyohjeet.