Voit myös tutustua Suolakouluun kokki Hanna Gullichsenin  IGTV:ssä!

Mitä suola on?

Suola on natriumkloridia, joka on luonnossa esiintyvä mineraali. Natriumkloridia löytyy luonnosta merivedestä, suola-aavikoilta ja kallioperästä. Ruoanlaitossa natriumkloridia käytetään säilönnässä ja ruoan maustamisessa.

Saantisuositukset

Ihminen tarvitsee suolan sisältämää natriumia, mutta liika suola ei ole kellekään hyvästä. Sydänliiton mukaan suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä ja lapsilla suositus on enintään 3 grammaa päivässä. Alle 1-vuotiaan lapsen ruokaan ei suositella lisättävän ollenkaan suolaa tai suolaa sisältäviä elintarvikkeita.

Erityisen tarkkana kannattaa olla piilosuolojen kanssa, sillä esimerkiksi arkiset elintarvikkeet kuten leikkeleet, juustot ja leivät saattavat sisältää yllättävän paljon suolaa.

Liiallinen suolan saanti voi muun muassa nostaa verenpainetta ja lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Voit tutustua lisää suolan saantisuosituksiin ja terveysvaikutuksiin Sydänliiton sivuilta.

Jodioitu suola

Suomen maaperä on jodiköyhää, minkä takia suomalaiset ovat alttiita jodinpuutokselle. Jodia onkin lisätty suolaan ja rehuun aina 1940-luvulta lähtien. Yllättäen teollisten elintarvikkeiden yleistyminen osana suomalaisten ruokavaliota on johtanut myös jodin saannin vähenemiseen, koska teollisissa elintarvikkeissa ei käytetä jodioitua suolaa.

Valikoimastamme löytyy  jodioitu vaihtoehto niin merisuolalle, ruokasuolalle kuin mineraalisuolalle. Sydänliitto suosittelee, että kaikki pöytämausteena käytettävä suola olisi jodioitua. Aikuisten saantisuositus jodille on Ruokaviraston mukaan  150 mikrogrammaa vuorokaudessa. Raskauden aikana jodin saantisuositus on 175 mikrogrammaa ja imettävillä jopa 200 mikrogrammaa vuorokaudessa. Jodia saa jodioitujen suolatuotteiden lisäksi myös esimerkiksi viljatuotteista, maitovalmisteista ja kalasta. Jodi on kilpirauhasen toiminnan kannalta välttämätön ravintoaine.

Merisuola

Merisuola valmistetaan haihduttamalla suolaista merivettä auringon lämmön avulla, jonka jälkeen se puhdistetaan. Meiran Merisuolat tulevat Välimeren alueelta, eikä suolan puhdistuksessa käytetä kemiallisia menetelmiä.

Karkea merisuola toimii ruoanlaitossa hyvin esimerkiksi pastan ja perunoiden keitinvedessä. Merisuola sopii myös mainiosti muun muassa kalan graavaamiseen ja rapujen keitinveden suolaamiseen.

Mineraalisuola

Meiran viime syksynä kauppoihin tuoma uutuus Hieno Jodioitu Mineraalisuola sisältää peräti 54 prosenttia vähemmän suolaa eli natriumkloridia kuin tavallinen ruokasuola. Uusi mineraalisuolamme sisältää markkinoiden ensimmäisenä mineraalisuolana jodioitua merisuolaa. Natriumkloridin lisäksi se sisältää 41 prosenttia kaliumkloridia ja 13 prosenttia magnesiumsulfaattia.

Mineraalisuola sopii hyvin pöytämausteeksi, mutta ei toimi parhaiten vähäisemmän natriumkloridimäärän vuoksi säilöntään eikä kalan suolaamiseen.

Voit lukea lisää uudesta Meira hieno jodioitu Mineraalisuolasta tästä.

Ruokasuola

Ruokasuolaa saadaan syvältä maan uumenista. Se nostetaan maaperästä, puhdistetaan ja jauhetaan hienoksi. Ruokasuola on hyvä perussuola ja se sopii kaikkeen ruoanlaittoon. Maultaan ruokasuola on pehmeä ja korostaa raaka-aineen omia makuja. Myllysuola sopii nimensä mukaisesti hyvin myllystä rouhittavaksi ruokaan joko valmistusvaiheessa tai pöytämausteena.

Omia tottumuksiaan ja tarpeitaan suolan käytön suhteen kannattaa pohtia ja niiden pohjalta tehdä ostopäätökset omaan maustekaappiin. Suola on meille tärkeää, niin ruoanlaiton kuin terveytemmekin kannalta ja siksi sitä kannattaa opetella käyttämään vastuullisesti ja oikein. Sitten ollaan hyvän ruoan äärellä.

Kaikki Meiran suolatuotteet

Hieno jodioitu mineraalisuola

Hieno merisuola

Jodioitu hieno merisuola

Karkea merisuola

Myllysuola

Ruokasuola