Tärkeä tuoteryhmä syksyn sadonkorjuussa on aina ollut juurekset perunasta sokerijuurikkaaseen, jonka tunnetuin serkku on varmaankin punajuuri. Juurekset ovat ravinteikkaita, monikäyttöisiä kasviksia ja useimmat sopivat kypsennettynä mm. raasteeksi, pihveihin, patoihin, muhennoksiin, laatikoihin ja keittoihin. Eri tavoin maustamalla niihin saa mukavaa vaihtelua.

Yrtit sopivat juuresten mausteeksi

Juuresten maustamisessa kannattaa kunnioittaa perinteitä. Tutut yrtit ovat esimerkiksi uunissa kypsennettyjen juuresten paras maustaja. Yrteillä tuot juureksiin sopivasti lisämakua peittämättä juuresten omia hienoja aromeja. Käytät sitten tuoreita tai kuivattuja yrttejä, yksi muistisääntö takaa onnistumisen:

Puuvartiset yrtit, kuten timjami ja rosmariini, voi lisätä uunijuuresten joukkoon ennen kypsennystä.
Herkemmät lehtiyrtit, kuten kirveli, basilika, minttu ja rakuuna, kannattaa lisätä vasta valmiiseen ruokaan.

Uutta makumaailmaa juureksiin voit hakea esimerkiksi pähkinöillä, kuten tässä herkullisessa Pähkinäiset uunijuurekset -reseptissä.

Lämpöä ruokaan paprikalla ja chileillä

Yrttien lisäksi syksyyn sopivat myös lämmittävät ja ehkä hieman tulisetkin maut. On kyseessä sitten sadonkorjuun kasvikset tai riistakauden liha, niin ruokaan on helppo lisätä lämpöä sekä tulisuutta maustamalla.

Mietona lämmittävänä vaihtoehtona voisi sadonkorjuun herkkuihin käyttää perinteistä paprikajauhetta tai savupaprikaa, kuten tässä Savupaprikalla maustetussa hirvenpaistissa.

Tulisempaan maustamiseen käyvät taas mm. erilaiset chilit, tuoreena, rouheena tai jauheena. Esimerkiksi tämän eksoottisen Peruna-kukkakaalicurryn tulisuutta voit säätää oman maun mukaan chilin tulisuusasteella ja määrällä.

Näillä vinkeillä ja makumaailmoilla saat syksyn sadon maistumaan varmasti mukavan yrttiseltä sekä lämpimältä.