Kaneli kulkeutui Eurooppaan arabikauppiaiden salaisia reittejä pitkin. Sen alkuperä pidettiin visusti salassa ja siitä keksittiin mitä hurjimpia tarinoita, mikä teki mausteesta vain arvokkaamman ja himoitumman. Eurooppalaiset tutkimusmatkailijat Kolumbusta myöten yrittivät löytää kanelia retkiltään aina Pohjois-Amerikasta asti. 1500-luvulla eurooppalaisille selvisi vihdoin, missä kaneli kasvaa, kun portugalilaiset löytöretkeilijät saapuivat Ceyloniin eli nykyiseen Sri Lankaan.
Joko tunnet kahden kanelin eron?
Alkuperäinen, “aito” Ceylonin kaneli on cinnamomum verum -puun kuorta. Meillä Suomessa tutumpi ja myös maailmanlaajuisesti käytetympi kaneli on puolestaan peräisin cinnamomum cassia -kasvista.
Kassiakanelissa on vahvempi, mausteisempi maku kuin Ceylonin kanelissa, ja siksi se on suosittu erityisesti leivonnassa. Kassiakanelissa on kuitenkin korkea kumariinipitoisuus, ja siksi sitä ei suositella suuria määriä etenkään lapsille, sillä kumariini voi suurina pitoisuuksina olla haitallista maksalle. Turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti, esimerkiksi viikon tai parin ajan joulun tienoilla.
Ceylonin kanelin kumariinipitoisuus on hyvin pieni, joten sitä voi huoletta lisätä ruokavalioon reilumminkin. Ceylonin kanelin maku on kassiakanelia miedompi, mikä voi olla myös toivottu ominaisuus, kun halutaan korostaa ruoan omaa makua vahvan kanelisen maun sijaan.
Kokeile maustaa Ceylonin kanelilla esimerkiksi bataattiruokia. Katso tästä resepti mausteisiin bataattilohkoihin.
Makuprofiililta kassiakaneli on kitkerän makea, mausteinen ja lämmittävä. Ceylonin kanelissa puolestaan on aavistuksen sitruksinen maku. Ceylonin kaneli voimistaa paremmin muiden mausteiden makeita makuja, esimerkiksi kardemumman ja maustepippurin.
Kanelilla tunnetaan terveysvaikutuksia, sillä se sisältää runsaasti antioksidantteja ja sen eteerisellä öljyllä on antibakteerisia vaikutuksia. Perinteisesti kanelia onkin käytetty lihan säilömiseen sekä rohdoskasvina erityisesti ruoansulatuksen edistämiseen.
Reseptit:
Kanelilla maustetut bataattilohkot
Kreikkalaiset lihapullat mausteisessa tomaattikastikkeessa
Kokeile tätä:
- Tutuin tapa käyttää kanelia on leivonnassa: käytä pulliin, kuivakakkuihin, pikkuleipiin ja porkkanakakkuun. Loistavia makupareja kanelille leivonnassa ovat inkivääri, kardemumma, neilikka ja muskottipähkinä.
- Glögin lisäksi kaneli sopii muidenkin kuumien juomien kuten kaakaon tai kahvin maustamiseen. Kokeile erityisesti maitopohjaisissa kahvijuomissa kuten pumpkin spice lattessa tai perinteisen cappuccinon päälle ripoteltuna.
- Kaneli sopii kaurapuuron mausteeksi.
- Kanelia käytetään Kreikassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä liharuokien maustamiseen. Kokeile esimerkiksi marokkolaistyylisessä lammaspadassa tai kreikkalaisissa lihapullissa.
- Kanelia lisätään intialaisiin curry-ruokiin etenkin inkiväärin, kurkuman ja juustokuminan kanssa. Kokeile myös curry-maustetuissa kasvissosekeitoissa.
- Kaneli on yksi osa kiinalaista viismaustetta, jota käytetään laajalti Kiinan eri alueiden keittiössä sekä Vietnamissa. Esimerkiksi pho-keiton aromaattinen maku tulee osittain kanelista.
- Klassisin hedelmäinen makupari kanelille on omena, mutta se sopii myös muiden hedelmien maustamiseen. Marokossa kanelia ripotellaan tuoreiden appelsiinisiivujen päälle. Tähän tarkoitukseen sopii erityisen hyvin miedompi Ceylonin kaneli.
- Kokonaiset kanelitangot sopivat hyvin erilaisten hillojen ja soseiden maustamiseen. Mausta sillä esimerkiksi omenasose, raparperihillo tai klassinen ranskalaisessa jälkiruoassa, punaviinissä haudutetuissa päärynöissä.
- Kokonaiset kanelitangot voi käyttää uudestaan kerran tai pari. Huuhtele ja kuivaa käytön jälkeen. Aromeja kertaalleen käytetyistä tangoista voi houkutella esiin raastamalla kevyesti kuoren pintaa esimerkiksi sitruunankuoren raastamiseen tarkoitetulla mikroraastimella.
Tiesitkö, että…
- Kassiakaneli kerätään puista, Ceylonin kaneli muistuttaa kasvina enemmän pensasta.
- Kaneli kerätään kanelipuun tai -pensaan kuoresta, lähinnä oksien sisemmästä kuoresta, joka rullataan ja kuivataan. Nämä rullat eli kanelitangot voidaan käyttää sellaisinaan tai jauhaa jauheeksi.
- Sana kaneli tulee latinan kielen sanasta cannella, joka tarkoittaa pientä putkea. Kanelitanko onkin putkeksi käärittyä puun kuorta.
- Kanelin suurin tuottajamaa on Indonesia, sen jäljessä tulevat Kiina ja Vietnam.
- Meiran kassiakaneli tulee Indonesiasta, jonka kanelissa on luonnollisesti alhaisempi kumariinipitoisuus kuin esimerkiksi vietnamilaisessa kanelissa.
- Laadukkain ja arvokkain kaneli tulee Sri Lankasta, jota ennen kutsuttiin Ceyloniksi. Tämän vuoksi maustetta kutsutaan yhä Ceylonin kaneliksi.
- Kaneli oli ennen himoittu ylellisyystuote, johon vain harvoilla oli varaa. Sitä annettiin lahjaksi ylimyksille ja jumalille. Se mainitaan myös Vanhassa testamentissa raaka-aineena öljylle, jota käytetään pyhään voiteluun.