Kuminat sekoittaa helposti toisiinsa erityisesti, jos resepti on englanninkielinen. Eikä ihme, nimittäin juustokumina eli jeera on englanniksi cumin. Kumina taas on englanniksi caraway. Mausteiden makumaailmat ovat hyvin erilaisia. Juustokumina on mausteisen lämmin, kumina taas on hieman aniksinen ja pistävä.
Mihin juustokuminaa käytetään?
Juustokumina on täyteläinen mauste, jota käytetään sekä itämaisissa ja aasialaisissaresepteissä sekä meksikolaisissa ruoissa. Se sopii hyvin kasvis-, liha-ja kalaruokienmaustamiseen. Kokeile jeeraa myös grillaukseen sopivissa kuivamausteseoksissa eli rubeissa. Saat juustokuminalla ruokaan syvyyttä ja mausteiden hehkua ilman tulisuutta. Monikäyttöinen mauste saa meksikolaisen ruoan, kuten chili sin carnen, maistumaan juuri oikealta ja monessa aasialaisessa curryssa se on olennainen mauste.
Kokeile herkullista juustokuminaa näissä resepteissä:
● Paahdettu kikherne-tomaattisalaatti
● Kreikkalaiset lihapullat tomaattikastikkeessa
● Meksikolainen chili sin carne
● Mausteinen kanakastike
Kokeile kuminaa suolaisessa leivonnassa
Kumina taas sopii raikastamaan ja tuomaan eloa leipiin ja sämpylöihin sekä maustamaan suolaisten keksien tai näkkileivän taikinat. Ruoanlaitossa kuminaa käytetään harvemmin.
Kokeile kuminaa esimerkiksi joululeivän maustamiseen.
Tutustu juustokuminaan ja kuminaan!