Mutta entäpä cold brew, kylmäuutettu suodatinkahvi, joidenkin mielestä jääkahvien kruunaamaton kuningas? Myös cold brew on nostanut päätään ja on yhä tutumpi, mutta vielä se ei ole saavuttanut ihan samanlaista suosiota, kuin aiemmin mainitut jäälatet ja erilaiset frappet. Olen odottanut cold brewn nousua jo oikeastaan kesästä 2016 asti ja syitä sen suuren tulemisen hitauteen on varmasti monia. Yhtenä varmastikin sesongin lyhyys Suomessa. Toisaalta cold brew:n valmistaminen vaatii aikaa, jos ei halua käyttää valmista tiivistettä.

Omalla kohdallani cold brew ei ole noussut henkilökohtaiseksi suosikiksi, sillä jään kaipaamaan kahvin hapokkaita sävyjä mitkä kylmäuutossa eivät kahvin sekaan uutu. Ehdoton suosikkini maun puolesta on kahvihifistelijöidenkin joukossa suosioita niittänyt ’’japanese ice drip’’-menetelmä. Lyhykäisyydessään menetelmässä kahvi uutetaan manuaalisesti kuumalla vedellä, jäillä täytettyyn astiaan. Menetelmä vaatii taitoa ja tarkkuutta, mutta onnistuessaan on ainakin minulle se kylmien kahvien kuningas. Jos kuitenkin haluan päästä hieman helpommalla, on valintani ehdottomasti jääamericano.

Mitä taas tulee kahvilamenuihin, mielestäni hyvä jääkahvikolmikko on jäälatte, jääamericano ja frappe. Niitä varioimalla ja maustamalla saa jo todella kattavan ja laadukkaan kylmäkahvimenun. Alta pääset vielä tutustumaan tarkemmin tähän kolmikkoon:

Jäälatte

Jäälatte valmistetaan yksinkertaisimmillaan espressosta, maidosta ja jääpaloista. Lasi täytetään jääpaloilla ja maidolla jonka jälkeen päälle kaadetaan 1-2 shottia espressoa. Voila! Jäälattesi on valmis! Jäälatte on myös mukava maustaa esimerkiksi vanilija siirapilla, karamelli- tai suklaakastikkeella.

Frappe

Frappe on pirtelömäinen vaahtoava kahvijuoma. Perus frappe valmistuu kourallisesta jääpaloja, maidosta, sokerista ja pikakahvista. Myös frappea on mukava maustaa erilaisilla siirapeilla ja kastikkeilla. Herkullisen jälkiruoan siitä saa lisäämällä pinnalle kermavaahtoa.

Jääamericano

Herkullinen jääamericano valmistuu täyttämällä lasin jääpaloilla ja kylmällä vedellä, päälle kaadetaan tuplaespresso. Jääamericanosta saa ihanan vietnamilaisen version laittamalla lasin pohjalle kondensoitua maitoa. Jos juot suodatinkahvisi yleensä maidolla, voit lisätä myös jääamericanoon maitoa tai hitusen kermaa.

 

Kevät terveisin,
Ann-Marie, barista

 

Kokeile näitä jääkahvireseptejämme:

Dalgona-kahvi

Espresso Mule

Käänteinen jääkahvi

Rosmariini Freddo

Piña Cafeda

Mokkapirtelö

Vaniljainen jäälatte

Frappe

Jääkahvi