Cupping ei ole ainoastaan ammatillinen työkalu, vaan myös mahtava tapa herätellä omia makunystyröitä ja mikä parasta, myös hauskaa ajanvietettä! Eipä ihmekään, että esimerkiksi viini- ja olut-tastingeista on tullut niin suosittuja!

Viinistä puheen ollen; viiniä ja viininmaistelua pidetään mielenkiintoisena viinin sisältäessä jopa 20 eri aromia, kun esimerkiksi appelsiinissa niitä on 3. Tiedätkö, kuinka monta aromia paahdetusta kahvista on pystytty tunnistamaan? Vastaus voi yllättää pahimmankin liioittelijan. Nimittäin paahdetusta kahvista on pystytty tunnistamaan yli 1000 eri aromia! Huh huh. Ja sekös tekee kahvista niin mielenkiintoisen maisteltavan. Siinä missä minä voin löytää tietystä kahvista punaisia marjoja ja suklaisia vivahteita, maistaa kollega karamellia ja samettia. Seuraavaksi käydään läpi, mitä tarvitset onnistuneeseen cuppingiin ja miten se hoituu.

Tarvitset:

 • 3-5 eri kahvilaatua

Toisin kuin yleisesti mielletään, vaaleapaahtoiset kahvit sisältävät reilusti enemmän aromeja, kuin tummapaahtoiset kahvit. Osa kahvin aromeista hajoaa, kun kahvia paahdetaan voimakkaasti ja sen vuoksi vaaleammat paahdot sopivat paremmin cuppingiin. Vaaleista paahdoista on myös helpompi maistaa ja tunnistaa kahvin ominaismakuja. Kuitenkin myös tummia kahveja voi totta kai maistella ja niistä voikin etsiä erilaisia paahdon sävyjä ja syvyyksiä.

 • Laakeat kupit tai lasit jokaiselle kahvilaadulle, ja jokaiselle maistelijalle

Cuppingissa kahvilaatuja maistetaan usein niin vähän, että periaatteessa myös yksi kuppi/kahvilaatu riittää. Tällöin on hyvä muistaa hygienia ja ottaa kahvia yhdellä lusikalla, kaataa se toiseen ja ryystää se siitä. Itse pidän kuitenkin siitä, että kaikilla maistelijoilla on omat mukit. Ylijääneen kahvin voi vaikkapa jäädyttää kahvijääpaloiksi ja käyttää myöhemmin leivonnassa tai käänteisessä jääkahvissa

 • Maistelulusikat

Cuppingiin on olemassa ihan omanlaisensa laakeat lusikat. Voit kuitenkin niiden puuttuessa käyttää mahdollisimman laakeita ja pyöreitä ruokalusikoita.

 • Vedenkeitin/kattila ja vettä

Vedenkeittotavalla ei ole väliä, kunhan vesi on raikasta ja vettä pystyy kaatamaan kuppeihin helposti.

Ja näin se tapahtuu:

 1. Kahvia tulisi laittaa kuppiin 12 grammaa. Vaa’an puuttuessa voit hyvin käyttää perinteistä kahvimittaa. Perinteiseen kahvimittaan menee n. 6 grammaa kahvia.
 2. Kaada kahvin päälle kiehunutta vettä 2 dl. Odota pieni hetki kiehumisen jälkeen. Veden olisi hyvä olla 96-asteista.
 3. Sekoita ja anna kahvin uuttua 4 minuuttia.
 4. Riko pinta! 4 minuutin jälkeen kahvin pinnalle on muodostunut vaahtoa ja osa puruista on myös noussut kahvin pintaan. Riko vaahdon pinta lusikalla. Näin osa puruista laskee kupin pohjalle ja tässä vaiheessa saat kaikista aromaattisimmat ja parhaat tuoksut. Muista siis laittaa nenä lähelle kuppia, kun rikot pinnan.
 5. Kuori vaahto. Vaahto johtuu ns. kukinnasta, ja se muodostuu, kun hiili alkaa vapautua kuuman veden osuessa jauhettuun kahviin. Vaahtoon on sekoittunut myös rasvaa ja happea, ja se maistuu kitkerältä. Siksi on tärkeää kuoria vaahto pois kahta lusikkaa käyttäen.
 6. Sitten maistetaan. Ota kahvia lusikkaan ja ryystä sitä suuhun. Ryystäessä mukaan saa ja pitää tulla vähän ilmaa, jotta aromien maistaminen on helpompaa. Kahvia voi myös pyöritellä tai vaikka halutessaan purskutella suussa.
 7. Muista kirjata havainnot. Havainnot on hyvä kirjata ylös heti ja maistamisen jälkeen verrata niitä muiden maistelijoiden kanssa. On hauska nähdä, onko monella samoja makuvivahteita, vai eroavatko maut täysin.

Kahvia maistellessa pitää muistaa huuhdella maistelulusikka aina maistojen välissä sekä tietenkin myös suu! Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että kahvi on suhteellisen hapanta. Ensimmäisen maistiaiskierroksen jälkeen voi olla hauska maistella kahvit vielä pienen suupalan kanssa. Esimerkiksi pieni pala rasvaista suklaata muuttaa suutuntumaa ja tuo kahvin aromeja täysin eri tavalla esille!

Mukavia hetkiä cuppingin parissa!

Kahvintuoksuisin terveisin,

Ann-Marie

Ann-Marie-von-Bell