Espresso on kahvi, joka jauhetaan hyvin hienoksi ja kuuma vesi pakotetaan paineella sen läpi pieneen kuumennettuun mukiin. Espresson uuttoaika on optimaalisesti 25 sekuntia. Onnistuneen espresson päälle muodostuu kaunis ’’crema’’, joka muodostuu kahvin rasvasta ja hiilidioksidista. Suodatinkahvin uuttoaika on taas pidempi ja kahvikin jauhetaan huomattavasti karkeammaksi. Suodatinkahviin tulee myös enemmän vettä suhteessa kahvin määrään.

Espresso on myös suodatinkahvia rasvaisempaa, sillä rasva ei suodatu, kun välissä ei ole paperia. Rasvaisuus antaa espressolle pyöreän maun. Juuri tästä syystä moni pitääkin esimerkiksi pannukahvista tai pressopannulla keitetystä kahvista myös silloin, kun haluaa nauttia kahvinsa ’’pitkänä’’.

Usein espressoon tarkoitetut pavut paahdetaan hyvin tummiksi ja suodatinkahviin jauhettavat pavut taas hieman vaaleammiksi, mutta nykyään näitä ’’rajoja’’ rikotaan laajastikin. Varsinkin tummapaahdon ja kotikahvimyllyjen suosion noustessa Suomessa vuosittain, espressopapuja on alettu jauhamaan myös suodatinkahviksi.

Jossain vaiheessa kahvia, jota pystyi käyttämään niin espressona kuin suodatinkahvina, alettiin kutsua omni-kahviksi. Minä ajattelen, että kaikki kahvipavut ovat omni-kahveja. Se millaista kahvia missäkin laitteessa käyttää, on makuasia – ja kaikkihan me tiedämme, ettei makuasioista sovi kiistellä.

Oma suosikki löytyy kokeilemalla

Kahvipensaat ja näin ollen myös kahvipavut jaetaan kahteen eri päälajikkeeseen: arabicaan ja robustaan. Arabica-pavut ovat hapokkaampia ja usein vivahteikkaampia, kun taas robusta-pavut ovat voimakkaampia ja suklaisempia. Vaikka aiemmin mainitsinkin, että samoja raakakahvipapuja käytetään molempiin kahveihin, olemme me Suomessa tottuneet juomaan suodatinkahvia vaaleana ja sen vuoksi myös kahvimme ovat isoilta osin sisältäneet arabican eri lajikkeita.

Yleensä espressoon on haluttu saada suklaisuutta ja paljolti nk. bodya ja espressoissa onkin perinteisesti ollut suurempi osa robustaa kuin suodatinkahveissa. Nyt kuitenkin tummapaahtoisen trendin myötä robustaa on alkanut olla isompia määriä myös suodatinkahveissa ja toisaalta markkinoilta löytyy myös hedelmäisiä 100 % arabicaa sisältäviä espressokahveja. Kuten sanottu, nykyään näitä ’’rajoja’’ todella rikotaan laajalti.

Nautit sitten kahvisi espressona tai suodatinkahvina, oma suosikki löytyy kuitenkin kokeilemalla. Sen lisäksi, että kahvipavut jaetaan kahteen eri päälajiin, on niillä nimittäin kymmeniä eri alalajeja. Jotta homma ei olisi liian helppoa, myös kahvin alkuperä ja sen käsittely vaikuttavat kahvin makuun. Tietenkin myös paahtoasteella on merkitystä. Siksipä suosittelen testailemaan eri kahveja ja oiva tapa tähän on Cupping. Hauskan kokeilun saa esimerkiksi jo Kulta Katriina tumma-, Segafredo Forza- ja Segafredo Storia -papujen välille.

Ihania hetkiä kahvin parissa, on se sitten espressoa tai suodatinkahvia, toivottelee

Ann-Marie, Barista