Miksi Meiran vaniljasokeri on väriltään ruskeaa?

Meiran vaniljasokerin valmistusaineet ovat sokeri, luontainen vaniljauute ja vanilja. Ruskea väri on peräisin luontaisesta vaniljauutteesta. Ruskeat pisteet puolestaan aidosta vaniljatangosta.

Mistä Meiran pakkaama liivatelehti on valmistettu?

Liivatelehti on valmistettu siannahasta.

Kuinka liivatelehteä käytetään?

Perusohje: Lusikoitavaan hyytelöön käytetään 1 liivatelehti / 1 dl nestettä, leikattavaan hyytelöön 1,5 liivatelehteä / 1 dl nestettä.

Liivatelehdet pehmennetään ensin liottamalla niitä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Liika vesi puristellaan pois ja lehdet liuotetaan pieneen määrään kuumaa nestettä. Kuumaa liivatenesteseosta jäähdytetään hetki ennen kuin se lisätään hyydytettävään seokseen. Liivatenesteseosta ei saa päästää jäähtymään liikaa, koska se voi hyytyä liian nopeasti ja paakkuuntua lisättäessä hyydytettävään seokseen. Liivatenesteseos lisätään massaan ohuena nauhana ja sekoitetaan samalla hyvin. Seoksen annetaan hyytyä kylmässä.

Tuoreen ananaksen, kiivin, viikunan ja papaijan sisältämät entsyymit hajottavat proteiinia ja voivat estää hyytelön muodostumisen. Säilykehedelmien entsyymit ovat tuhoutuneet ja niitä voi käyttää.

Mitä kanelia Meiran kaneli on?

Kaneli on puun kuoresta saatava mauste, joka sisältää kanelin aromia tuovia yhdisteitä. Eräs kanelin luontaisista aromaattisista yhdisteistä on kumariini. Kumariinin on havaittu olevan suurissa pitoisuuksissa maksaa vahingoittava. Meira-maustesarjan kaneli on Cinnamomum burmannii -puun kuoresta saatua kanelia. Tämän lajikkeen kumariinipitoisuus on n. 3 mg/g. Elintarviketurvallisuusviranomaisten suositus kumariinin turvalliseksi päiväsaannin rajaksi on 0,1 mg painokiloa kohden (eli 50 kiloisella ihmisellä 5 mg ≈ 1 tl kanelia). Turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, vaikka kumariinin saanti olisi yhden tai kahden viikon ajan 0,3 mg painokiloa kohden vuorokaudessa (eli 50 kiloisella ihmisellä 15 mg / vrk).

1 tl kanelia painaa n. 2,5 g eli teelusikallisessa Meira kanelia on kumariinia n. 5 mg.

Lisätietoa kanelin kumariinista löytyy Eviran sivuilta: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/eli…