Mitä lehtitaikinasta voidaan leipoa?

  • Piirakoita, pasteijoita, torttuja, paistoksia, nyyttejä, sarvia tai kiekkoja.
  • Voit käyttää valmiita lehtitaikinalevyjä tai tehdä taikinan itse. Sunnuntai-lehtitaikinalevyistä onnistuvat erinomaisesti joulutortut, täytepitkot ja leivokset.
  • Sunnuntai Isot Lehtitaikinalevyt soveltuvat piirakoiden ja pasteijoiden leipomiseen.

Lehtitaikinan valmistus

  • Nypi vehnäjauhot ja margariini tasarakeiseksi seokseksi ja lisää vesi taikinaan nopeasti sekoittaen.
  • Sekoita taikinaa vain sen verran, että aineet tasoittuvat. Vältä taikinan turhaa vaivaamista, ettei se sitkistyisi.
  • Anna taikinan levätä jääkaapissa sen aikaa, että taikinan leipominen on helpompaa.
  • Kaaviloimalla taikinaa saat siihen jonkin verran lisää lehtevyyttä.
  • Käyttäessäsi Sunnuntai-lehtitaikinoita sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.

Taikinan paistaminen

  • Hyvän rakenteen saavuttamiseksi leivonnaisia pidetään mielellään kylmässä ennen paistamista, jotta sitko häviää ja leivonnainen kohoaa paremmin uunissa.
  • Ennen uuniin laittamista suljettavien leivonnaisten reuna voidellaan vedellä. Näin torttu pysyy paremmin kiinni.
  • Pienet lehtitaikinaleivonnaiset, varsinkin joulutortut, kannattaa jättää voitelematta, jotta leivonnainen pääsee kohoamaan.
  • Jos haluat koristella piirakan pinnan taikinalla, voitele piirakan pinta ja lisää koristeet vasta sitten. Ennen uuniin laittamista pasteijat kannattaa pistellä, jotta niiden muoto säilyy paremmin ja ne pysyvät paremmin kiinni.
  • Lehtitaikinaleivonnaisten koko vaikuttaa sekä paistolämpötilaan että -aikaan. Niiden kypsyys tarkistetaan pohjasta.