Ravitsemusvastuullisuus ohjaa tuotekehitystämme

Meira on mausteiden markkinajohtaja ja tunnetuin ja pidetyin brändi kuluttajien silmissä.* Yli 98% Meiran tuotteista kehitetään ja valmistetaan edelleen Helsingin Vallilassa. Asemamme kirittää meitä jatkuvasti kehittämään sekä tuotevalikoimaamme, laatuamme että toimintatapojamme.

Meira mausteiden hyvän maun takana ovat laadukkaat yrtit ja mausteet, jotka ostetaan aina tuoreimmasta sadosta. Tämä tarkoittaa sitä, että me emme koskaan osta ns. ylivuotisia mauste-eriä, koska niiden laatu ja maku ovat kärsineet pitkästä varastointiajasta. Käytössämme on vain tarkkaan laatuvarmistetut GMO-vapaat raaka-aineet.

 Pyrimme aina tarjoamaan kuluttajille ravitsemusterveellisen vaihtoehdon kussakin tuoteryhmässä

Ravitsemusvastuullisuus on meille erittäin tärkeä näkökulma tuotteita kehitettäessä. Minimoimme e-koodit ja allergeenit sekä suolan mausteseoksissamme. Niissä mausteseoksissa, joissa suolaa on, käytämme jodioitua suolaa. Pyrimme aina tarjoamaan kuluttajille ravitsemusterveellisen vaihtoehdon kussakin tuoteryhmässä. Esimerkiksi lanseerasimme keväällä 2021 kotimaiset Meira Herkku Dipit, joiden maun antaa tuoreimman sadon yrtit ja mausteet ilman arominvahventeita ja tärkkelystä. Näissä dipeissä on 30% vähemmän sokeria ja suolaa kuin dipeissä keskimäärin, eivätkä ne sisällä E-koodeja tai aromeita.

Tunnemme mausteidemme alkuperän

Mausteen raaka-aineita tulee meille ympäri maailmaa. Mausteiden raaka-ainekauppa on globaalia ja pirstoutunutta – jopa 90 % mausteista tulee pienviljelijöiltä. Hankimme vuosittain yli 80 eri mausteraaka-ainetta 28 eri maasta. Tärkeimmät alkuperämaamme ovat Kanada, Kiina, Vietnam, Indonesia, Intia.

Hankintakumppaneidemme valinnassa ja -arvioinnissa painotamme toimitusvarmuuden, hinnan ja laadun lisäksi vastuullisuusnäkökulmaa. Viime vuonna pilotoimme raaka-aine- ja pakkausmateriaalitoimittajillemme suunnattua, vastuullisen hankinnan periaatteisiimme perustuvaa vastuullisuuden itsearviointia, jonka avulla saamme arvokasta tietoa toimittajiemme vastuullisuusperiaatteista, haasteista ja toimenpiteistä. Pilotin pohjalta arviointityökalua kehitettiin selkeämmäksi, ja tänä vuonna teemme kyselyn kaikille päätoimittajillemme. Teemme myös vuosittain sisäisesti raaka-ainekohtaisen vastuullisuusriskiarvioinnin, joka ohjaa työtämme.

Vuonna 2021 mausteen raaka-aineista 54% oli vastuulliseksi varmennettua tai matalan riskin maista. Olemme tähän kehitykseen tyytyväisiä, joskin matkaa on vielä kuljettavana kohti tavoitettamme 80% vuonna 2023. Vastuulliseksi varmennettuja raaka-aineita ovat jo mm. musta- ja valkopippurit sekä kurkuma, juustokumina, muskotti, fenkolit ja sarviapila. Hankinta-, laatu ja tuotekehitystiimimme on työn touhussa vuoden 2023 tavoitteen suhteen, ja ensi vuonna työstämme mm. sipulijauheen ja -rouheen osalta uutta vastuulliseksi varmennettua hankintaketjua.

Vuonna 2021 mausteen raaka-aineista 54% oli vastuulliseksi varmennettua tai matalan riskin maista.

Vastuulliseksi varmennettujen mausteraaka-aineiden osalta kohtaamme jonkun verran saatavuushaasteita. Niitä on aiheuttanut mm. globaali konttipula sekä EU-tasolla tiukentuneet laatu- ja tuoteturvallisuusvaatimukset. Seuraamme näitä vaatimuksia tarkasti osana laadunvalvonta- ja tuoteturvallisuusprosesseitamme, ja joskus joudumme vaihtamaan raaka-aineen alkuperää tai käsittelymetodia vaatimusten takia. Näin kävi mm. viherpippurin suhteen keväällä 2021, jolloin vaihdoimme viherpippurin raaka-aineen pakkaskuivatusta ilmakuivatuksi.

Pakkauskehityksessä voittoja muovin vähentämisessä

Pakkauskehityksellä on myös tärkeä rooli vastuullisuustyössämme. Tavoitteenamme on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki Meiran pakkaukset ovat kierrätettäviä, kierrätetyistä tai uusiutuvista materiaaleista valmistettuja. Vuonna 2021 kaikista pakkauksistamme 42% täytti nämä kriteerit (ostettuun kg-voluumiin perustuen). Kaikki pakkauksemme voidaan lajitella joko lasi-, kartonki- tai muovinkeräykseen, mutta useissa pakkauksissa on edelleen joko alumiinia tai ns. monikerrosmuoveja, jolloin niiden kierrätys uusiokäyttöön on vaikeaa.

Materiaalitehokkuus on yksi näkökulma pakkauskehitystyössä. Mausteiden osalta vuonna 2021 onnistuimme ohentamaan myyntierien ympärille kutistettavaa kalvoa sekä lisäämään kierrätetyn muovin osuutta 40%:iin. Lisäksi vähensimme materiaalin käyttöä pähkinäpusseissa n. 5% ja muutimme mausteiden ja leivonta-aineiden myyntieräkoteloiden materiaalien kiertokuiduksi. Ostamamme muovin määrä väheni kokonaisuudessaan yli 10% vuodesta 2020.

 Muovin määrä väheni kokonaisuudessaan yli 10% vuodesta 2020.

Seuraavina kehityskohteina onkin mausteiden, kuten kahvinkin, osalta löytää toimivia ratkaisuja yksikerrosmateriaaleiksi, jotka voidaan uusiokäyttää ja ne näin toteuttavat kiertotalouden periaatetta. Tämä kehitystyö on usein hidasta ja vaatii useita erilaisia materiaalitestejä onnistuakseen.

Mausteiden ja kahvien valmistus ympäristö- ja ilmastoystävällisesti Vallilan tehtaalla on yksi vastuullisuustyömme prioriteeteista, ja siitä kerromme lisää juttusarjan seuraavassa osassa.

 

Marleena Bask
Strategia- ja vastuullisuusjohtaja