Kuivayrtin maku veteen

Kuivayrttien makua on helppo mehustaa veteen. Tapoja on kaksi: uuttaminen kylmään tai kuumaan veteen.

Kuumaan veteen uuttaminen on monelle tuttua teen valmistamisesta. Kuuman veden ja kuivan yrtin yhdistettä voikin kutsua yrttiteeksi. Keväällä ja kesällä sopivia makuja kannattaa hakea erityisesti viilenevien iltojen lämmikkeeksi.  Jos puhdas yrttitee kuulostaa liian radikaalilta, voit aloittaa sopivien makujen hakemisen lisäämällä kuivayrttejä jo tutun teen joukkoon. Esimerkki minttu on erinomainen maku juomiin.

Kylmään veteen uuttaminen vaatii hieman enemmän aikaa. Vesi kannattaa keittää ja jäähdyttää ennen kuivayrttien lisäämistä. Uutto- eli mehustumisaika on vähintään 12 tuntia, mutta ei pidempikään aika haittaa. Itsellesi sopivan ajan ja yrttien määrän yhdistelmän löydät kokeilemalla. Kun kuivayrtit on siivilöity vesiuutteesta, voit käyttää tätä ”mehua” esimerkiksi tuomaan uutta makua vaikkapa kirvelin muodossa erilaisiin booleihin tai mehuihin.

Makusiirappia kuivayrteistä

Kolmas vesipohjainen idea kuivayrttien käyttöön on makusiirapin valmistaminen. Voit keittää kuivayrttejä vedessä sokerin kera, kunnes siirappi on valmista. Hyvä aloitussuhde veden ja sokerin kanssa on 1:1, eli jos keität 3 dl vettä, lisää joukkoon 3 dl sokeria. Kokeilemalla löydät parhaiten itsellesi sopivan veden ja sokerin suhteen sekä yrttien määrän.

Valmiille siirapille on paljon käyttökohteita. Kokeile esimerkiksi vaniljajäätelön, tuoreiden mansikoiden ja basilikasiirapin makuharmoniaa.

Herkulliset yrttiöljyt grillaukseen ja kesäiseen ruoanlaittoon

Kuivayrttien uuttaminen öljyyn on myös helppoa. Valmistusaika on vain pidempi kuin makujen uuttaminen veteen. Kuivayrttien ja öljyn yhdistämiseen kannattaa varata aikaa jopa kuukauden verran.

Työvaiheet ovat kuitenkin varsin yksinkertaiset. Laita valitsemasi yrtti tai yrtit astiaan, jonka voi sulkea tiiviisti. Öljyä valmistettaessa kuivayrttejä saa laittaa mukaan runsaastikin. Kuivayrttien jälkeen astiaan lisätään öljy ja se suljetaan. Uuton aikana tiiviisti suljettua astiaa kannattaa säilyttää huoneen lämmössä, mikäli käytetty öljy sen sallii.

Sopivia ja monikäyttöisiä yrttejä makuöljyjen valmistamiseen ovat esimerkiksi persilja, rosmariini, timjami ja nykyään trendikäs korianteri.

Valmista öljyä on helppo käyttää monipuolisesti, kuten mitä tahansa muutakin öljyä. Suomen kesässä yrttiöljyjä kannattaa käyttää erityisesti grillaukseen, salaatinkastikkeena sekä tuoreiden yrttien tukena.