Umami

Umamista on kohistu jo pitkään keittiöissä. Ja miksi ei oltaisi? Umami nostaa ruoan maun täysin uusiin ulottuvuuksiin. Suolan tavoin se korostaa ruoan aromeja. Umamin makua löytyy luonnostaan esimerkiksi tomaatista, sienistä ja soijakastikkeesta.

Uskon, että tänä vuonna umami liittoutuu mison muodossa kahvin kanssa. Nappaa tästä talteen herkullisen kahvinmakuisen misokinuskin resepti. Kahvinmakuisesta misokinuskista saa myös loihdittua herkullisen Misokaramelli latten tai syntisen hyviä Misobrownieita.

Robustan nousu

Arabica on maailman suosituin kahvilajike ja esimerkiksi speciality coffeet ovat aina arabicaa. Voidaan sanoa arabican olevan yleisesti myös robustaa arvostetumpaa. Ilmastonmuutos ja sen tuomat sääilmiöt ovat kuitenkin olleet kovia herkälle arabicalle ja mm. sen myötä kahvin pörssihinta on myös ollut jo pitkään kovassa nousussa. Siinä missä arabican kasvualue pienenee muuttuvasta ilmastosta johtuen, on tiettyjä robustan lajikkeita pystytty kehittämään vaihteleviakin sääoloja kestäviksi.

Kuitenkaan pelkästään halvempi hinta ja helpompi viljely ei vielä robustaa kahvikuppiimme tuo. Siinä missä robustan arvostus ei ole ollut ihan arabican tasolla, on useita robusta-lajikkeita pystytty kehittämään erityisen hyvälaatuisiksi. Robustassa on toki vähemmän sokereita ja enemmän kofeiinia ja se saattaakin korostaa pavun kitkeryyttä. Toisaalta taas yhä useampi suomalainen julistautuu tumma paahtoisen ja erittäin vahvan kahvin ystäväksi ja robusta jos joku maistuu juurikin tummaksi paahdettuna. Eikä robusta mikään uusi tuttavuus ole. Varsinkin suurimmassa osassa espressoja, robusta on aina ollut jokseenkin tärkeä osa ja suklaisen aromin tuoja.

Lisäksi vahva kiinnostus kansainvälisiä keittiöitä kohtaan näyttää lisääntyvän jo toista vuotta peräkkäin. Varsinkin aasialaiset maut kiinnostavat koko ajan enemmän ja enemmän. Robusta onkin esimerkiksi Vietnamissa käytännössä ainoa kahvi käytössä ja Vietnamissa robustaa viljelläänkin paljon. Aasialaiset makeat kahvit, joissa tumman kahvin kanssa sekoitetaan kondensoitua maitoa, tulevatkin varmasti nostamaan päätään!

Kahvi-cocktailit

Cocktail-maailmaan ennustetaan vuonna 2022 tiensä löytävän erilaiset kasvipohjaiset cocktailit, vastuullisista raaka-aineista valmistetut premium cocktailit sekä erilaiset retrojuomat. Näihin trendeihin hyvin sopivat erilaiset kahvipohjaiset cocktailit, jotka tullaan valmistamaan sertifioidusta, tuoreesta kahvista.

Minä odotan jo innolla espressomartinin ja irish coffeen paluuta, vaikkakin uskon, että irish coffee tullaan kruunaamaan yhä useammin kauravispillä kuohukerman sijasta. Lisäksi uskon näkeväni cocktail menuissa erilaisia kasvimaitoihin valmistettuja terästettyjä jäälatteja, espresso margaritoja sekä klassikkoja päivitettyinä kahvin kanssa 2022-luvulle. Miltä kuulostaisi Cold brew bourbon tai Espresso old fashioned?

Nappaa tästä talteen perinteisen Irish coffeen resepti.

Vastuullisuus

Puhuttaessa elintarvikkeista ja trendeistä vastuullisuutta ei voi sivuuttaa. Ilmastonmuutos ja sen vastainen taistelu on meidän kaikkien huulilla ja jokainen meistä haluaa omalla tavallaan kantaa kortensa kekoon. Vuonna 2022 vastuullisuustrendeinä tullaan yhä enenevissä määrin näkemään erilaiset kiertotalouden ratkaisut, kestävämmät pakkausmateriaalit, joista itse veikkaan esimerkiksi syötävien pillien ja kuppien nousua. Läpinäkyvyys ja tuotteiden alkuperä näyttelevät tärkeää roolia myös jatkossakin. Meiran kahveista Segafredo Storian matka on täysin läpinäkyvä ja jäljitettävä lohkoketjutekniikan ansiosta. Pääset tutustumaan kahvin matkaan skannaamalla pakkauksesta QR-koodin.

Kasvimaidot

Osana vastuullisuuden megatrendiä nähdään myös eläintuotannon suosion lasku. Erikoiskahveihin kuuluu oleellisena osana ihanat vaahdotetut maidot. Esimerkiksi kaurajuoma onkin nostanut suosiotaan hurjaa vauhtia. Olemme kuitenkin raapaisseet vasta pintaa kasvijuomien, eli kansankielellä kasvimaitojen, osalta. Kaurajuoman rinnalla suosiotaan tulee kasvattamaan erilaiset pähkinämaidot, kookosjuoma, herneproteiinijuoma ja uusimpana länsinaapurista on kantautunut mielenkiintoisia uutisia perunamaidosta. DUG on maailman ensimmäinen perunamaito ja maailman ruokainnovaatio-palkinnon voittaja viime vuodelta. DUG:lta kerrotaan perunamaidon olevan ilmastoystävällisin maitovaihtoehto markkinoilla.

Sen lisäksi, että eri kasvimaitojen raaka-aineet kiinnostavat, uskon että jo tänä vuonna tulemme näkemään myös eri värisiä kasvimaitoja! Tässä toivon todella olevani oikeassa, sillä luonnostaan eri väriset juomat toisivat mahtavaa vaihtelua kahvijuomien visuaalisiin ilmeisiin.

Tässä minun ennustukseni. Aika näyttää, osunko oikeaan! 😉

Robustan tuoksuisin terveisin,
Ann-Marie