Kahvin kulutus on alkanut siirtyä yhä enenevissä määrin tiedostavampaan suuntaan. Maailmalla nähtävissä oleva megatrendi premiumsaatio on huomattavissa vahvasti kahvinkulutuksessa ja yhä useampaa entistä kahvin suurkuluttajaa voidaankin tituleerata kahvinautiskelijaksi tai jopa kahvihifistelijäksi. Wau! Se on totisesti hienoa ja lämmittää meidän kahviasiantuntijoiden sydämiä.

Kahvihifistelijät, -harrastajat ja -nautiskelijat arvioivat kahvia monella eri tavalla. Nautinnon kannalta tärkeimpänä tietenkin kahvin maku ja tuoksu. Myös erilaiset eettiset näkökulmat painavat vaakakupissa nykyään entistä enemmän. Onko kahvi tuotettu luonnonmukaisesti ja eettisesti kestävästi?

Vain 5 % kaikesta maailmassa tuotetusta kahvista on Speciality Coffee:ta

Yksi tapa saada käsiin tai tarkemmin sanottuna kuppiin hyvälaatuista kahvia, on valita Speciality coffee. Speciality coffee, vapaasti suomennettuna erityiskahvi, on kahvia, joka on kahvin Speciality coffee -pisteytysjärjestelmässä saanut yli 80 pistettä 0-100 pisteen järjestelmässä. Vain 5 % kaikesta maailmassa tuotetusta kahvista yltää tähän ja kahvilaaduista vain Arabicasta löytyy erityiskahvia. Erityiskahvit eroavat perinteisistä kahveista usein niin, että ne kasvatetaan korkeammilla korkeuksilla. Järjestelmässä tutkitaan kahvin laatua sen kaikissa valmistusvaiheissa. Esimerkiksi kahvi tulee olla käsin kerättyä kypsistä marjoista. Vihreä kahvi erotellaan käsin ja vähittäisvaatimus on, ettei viallisia papuja saa löytyä yli 5 kappaletta 350 grammaa kahvia kohti. Myös veden laatu on standartisoitu ja valmiista kahvista tulee saada uutettua oikean vahvuista.

Huh, kuulostaa monimutkaiselta. Mutta on hienoa, että tällainen järjestelmä on luotu. Siinä missä perinteiset kahvit sopivat hienosti kahvipöytään tai piristämään huonosti nukutun yön jälkeen, on välillä paikallaan valmistaa kahvia ihan vain kahvin maun takia. Silloin kannattaa keittää erityiskahveja, jossa kahvin aromit ovat usein hienosti löydettävissä. Oman suosikin löytää vain kokeilemalla.

Meiralla erityiskahveja löytyy kolmea eri makua: Vallilan paahtimon Honduras, Uganda ja uutuutena Kenia. Eikun maistelemaan!

Kahvintuoksuisin terveisin,

Ann-Marie
Barista