Mitä sokerikakkutaikinasta voidaan leipoa?

  • täytekakkuja
  • leivoksia
  • muffinsseja
  • kääretorttuja
  • marja- ja hedelmäpaistoksia

Sokerikakkutaikinan valmistaminen

  • Voitele vuoka aina erityisen huolellisesti, pehmeä rasva levittyy hyvin. Voitelemiseen voit käyttää puhtaita sormia tai voitelusivellintä. Jauhota voideltu vuoka korppujauhoilla, kookoshiutaleilla, manteli- tai pähkinärouheella, vehnäleseillä tai mannasuurimoilla.
  • Vatkaa margariini ja sokeri hyvin. Parhaiten ne vatkautuvat huoneenlämpöisinä. Myös kananmunat vatkautuvat parhaiten ja nopeimmin huoneenlämpöisinä.
  • Jos valmistat esimerkiksi 4 munan sokerikakkua täytekakun pohjaksi, vatkaa sitä sähkövatkaimella vähintään 5 minuuttia, mieluummin 10 minuuttia. Muna-sokerivaahto on tarpeeksi kestävää vasta sitten, kun se on hyvin kuohkeaa ja taikinavaahdon pinnalla pysyy jonkin aikaa vatkaimista valuvalla vaahdolla piirretty kuvio. Kuohkeaa vaahtoa on käsiteltävä hellävaroen, sillä se latistuu helposti esimerkiksi kulhon tärähtäessä.
  • Kuivat aineet sekoittuvat taikinaan tasaisesti, jos sekoitat ne ensin keskenään omassa kulhossaan. Leivinjauhe kannattaa sekoittaa erityisen hyvin, jotta leivonnainen kohoaa kauniin tasaisesti.
  • Lisää kuivat aineet taikinavaahtoon siivilän läpi kevyesti sekoittaen. Älä enää vatkaa sähkövatkaimella, jotta taikina ei menettäisi kuohkeuttaan. Sekoita vain sen verran, että aineet sekoittuvat vaahtoon tasaisesti. Valmis taikina levitetään varovasti kakkuvuokaan. Vuoka täytetään vain 2/3, jolloin 1/3 vuoan korkeudesta jää kohoamisvaraksi.
  • Kakkujen sopiva paistolämpötila on yleensä 175 °C. Paista kakut uunin alimmalla ritilätasolla. Näin ne kohoavat hyvin ennen pinnan kuortumista ja kakuista tulee kuohkeita. Älä avaa uuninluukkua paistamisen alkuvaiheessa, sillä se häiritsee kakun kohoamista ja kakusta voi tulla lattea.
  • Kakun kypsyyttä voit kokeilla tikulla. Kakku on kypsä, jos tikku jää kuivaksi ja kakku on irronnut hieman vuoan reunoista.
  • Anna kakun olla vuoassaan vähintään 10 minuuttia uunista ottamisen jälkeen, jotta lämpö tasaantuisi ja kakun rakenne jähmettyisi. Kumoa kakku sitten esimerkiksi leivinritilälle, niin se jäähtyy nopeammin. Aseta puhdistettu vuoka kakun päälle, jotta kakku ei kuivu.
  • Jos kakun pinta on rikkoutunut kakkua kumotessasi, voit peittää kauneusvirheet kuorrutuksella tai koristelulla.

Täytekakun kokoaminen

Kokoa kakku mieluiten suoraan tarjoiluvadille. Laita kakun alle kakkupaperi sekä voipaperisuikaleet kakkupaperin suojaksi kakun kokoamisen ajaksi.

Leikkaaminen

  • leikkaa kakku 2-3 osaan ohuella, pitkäteräisellä veitsellä
  • aloita kuvan mallin mukaan kakun reunasta kohdistusviillolla
  • jätä alimmainen kerros muita paksummaksi

Kostuttaminen

  • n. 1/2 dl kostutuslientä/kakkupohjan muna
  • käytä kakun kostuttamiseen voimakasta mehua, maitoa, sokeroitua kahvia…
  • kostuta voitelusiveltimellä tai lusikalla
  • jos täyte on hyvin kosteaa, vähennä kostutusliemen määrää
  • kostuta reunat huolellisesti, älä kostuta ulkopinnalta kinuski- tai suklaakuorrutteista kakkua

Täyttäminen

  • 1 1/2-2 dl täytettä/kerros
  • jätä n. 1 cm reunasta tyhjäksi
  • kermavaahto hillojen ja soseiden päälle
  • kokonaiset marjat ja hedelmäviipaleet muiden täytteiden päälle
  • kevyt paino täytetyn kakun päälle – vetäytyminen
  • tässä vaiheessa kakun voi pakastaa

Kuorruttaminen ja koristelu

  • levitä ensin kuorrutetta kakun yläpinnalle ja sivele sitä ohuesti reunoille
  • koristele pinta – voit hahmotella koristelun ensin paperille
  • pursota kuorrutetta reunoille ja koristele reunat