Inkivääri on monivuotinen, 60–150 senttimetriä korkea ruoho, jolla on vihreät lehdet. Mausteena käytettävä osa inkiväärikasvista on sen maanpinnan alapuolella kasvava maavarsi, jota usein kutsutaan virheellisesti juureksi.

Inkivääri on alunperin kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Nykyisin suurin tuottajamaa on Intia, ja muita merkittäviä tuottajamaita ovat Kiina, Nigeria ja Nepal. Inkivääri oli yksi ensimmäisiä mausteita, jotka saapuivat Eurooppaan Aasiasta. Alunperin sitä käytettiin rohdoskasvina, mutta myöhemmin se vakiinnutti paikkansa myös keittiömausteena. Eikä ihme – inkiväärin maku on hurmaavan monipuolinen ja aromaattinen.

Inkivääriä käytetään sekä tuoreena, nesteeseen säilöttynä että kuivattuna ja jauheeksi jauhettuna

Inkiväärillä maustetaan ympäri maailman niin juomat, makeiset, leivonnaiset kuin suolaisetkin ruoat. Tuoreella inkiväärillä ja jauhetulla inkiväärillä on erilainen makuprofiili, eikä ole suositeltavaa korvata niitä keskenään. Tuore inkivääri maistuu raikkaan sitruunaiselta, kuivattu jauhe puolestaan väkevää ja lämpimän aromaattista. Kummallakin saa ruokaan lempeää potkua, joka ei kuitenkaan tunnu chilin tavoin polttavan tuliselta.

Jauhetulla inkiväärillä valmistat viileneviin syysiltoihin sopivan inkiväärimocktailin

Raikas ja lämmittävä inkiväärimocktail-resepti

Inkiväärin suosio ympäri maailman perustuu alunperin sen käyttöön rohdoskasvina, jollaisena sitä on käytetty tuhansia vuosia

Inkiväärillä on merkittävä rooli esimerkiksi intialaisessa ayurveda-terveydenhoidossa ja perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Myös nykytiede tunnistaa inkiväärin terveysvaikutukset: inkiväärin on havaittu auttavan nivelkipuihin sekä voivan vähentää tulehdusta ja infektioiden määrää. Inkivääriä käytetään pahoinvoinnin hoitoon, esimerkiksi vatsakipuihin ja raskauspahoinvointiin, ja monet matkapahoinvointilääkkeet sisältävät inkivääriuutetta.

KOKEILE TÄTÄ:

 • Herkullisen mausteinen, meksikolaistyylinen kaakao syntyy maustamalla kaakao inkiväärillä, kanelilla, mustapippurilla ja cayennepippurilla.
 • Mausta inkiväärillä syksyiset omenaherkut: uuniomenat, omenapiirakat sekä omenasoseet ja -hillot.
 • Inkivääri on klassinen pikkuleipien mauste. Perinteisten suomalaisten piparkakkujen lisäksi kokeile esimerkiksi amerikkalaisissa snickerdoodle-pikkuleivissä.
 • Inkivääri sopii erinomaisesti meheviin leivonnaisiin. Lisää maustekakkuihin, banaanileipään, porkkanakakkuun ja muffinseihin.
 • Leivonnaisissa inkiväärin makeutta korostavia makupareja ovat kaneli, kardemumma ja muskottipähkinä.
 • Inkivääri maustaa myös tutun kaurapuuron. Lisää joukkoon kanelia ja omenaa.
 • Suolaisissa ruoissa kuivattu inkivääri sopii erityisen hyvin intialaistyyppisiin curryihin ja marokkolaistyylisiin patoihin. Niissä oivia makupareja inkiväärille ovat kurkuma, juustokumina, kaneli ja kardemumma. Kokeile esimerkiksi intialaista munakasta.
 • Kokeile kuivattua inkivääriä myös soseutettujen juureskeittojen maustamiseen – saat entistä lämmittävämmän keiton viileisiin päiviin.
 • Mausta kukkakaali inkiväärillä, kurkumalla ja juustokuminalla, pyöräytä öljyssä ja paahda uunissa karamellisoituneeksi. Tämä on erinomainen lisuke lihalle tai kalalle tai ainesosa ruokaisaan linssisalaattiin.
 • Jos haluat korostaa inkiväärin makeutta, yhdistä se esimerkiksi kanelin, muskotin tai kaakaon kanssa. Korostaaksesi raikkautta yhdistä inkivääri kardemummaan. Suolaisissa ruoissa inkivääri viihtyy erinomaisesti valkosipulin, chilin ja mustapippurin seurassa.

Makean mausteinen puuro lämmittää viileinä syysaamuina ja tuo keittiöön hurmaavan tuoksun

Testaa herkullinen uutuus reseptimme: Inkivääri-omenapuuro

TIESITKÖ, ETTÄ…

 • Inkivääri on yksi maailman eniten käytetyistä maustekasveista.
 • Inkivääriä tuotetaan vuosittain lähes 3 miljoonaa tonnia. Suurin tuottajamaa on Intia. Intiasta tulee myös Meiran Reilun kaupan luomuinkivääri.
 • Inkiväärin sukulaiskasveja ovat kurkuma, kardemumma ja galangal, joita kaikkia käytetään inkiväärin tavoin mausteena ja rohdoskasvina.
 • Suuren kiinalaisen filosofin Kungfutsen kerrotaan syöneen inkivääriä jokaisella aterialla.
 • Legendan mukaan maailman ensimmäisen piparkakku-ukon keksi Englannin kuningatar Elisabet ensimmäinen.
 • Toinen kuuluisa inkiväärileivonnainen, piparkakkutalo, puolestaan nousi suosioon Grimmin veljesten sadun Hannu ja Kerttu jälkeen.
 • Maailman suurin piparkakkutalo leivottiin Teksasissa vuonna 2013. Talon pinta-ala oli 234 neliötä ja sen leipomiseen kului 31 kiloa jauhettua inkivääriä.