Juhannus – ruuan ja Ukko jumalan juhla

Ruoka ja sää liittyvät juhannukseen syvästi, sillä Suomessa juhannus on alunperin ollut Ukko jumalan juhla ja Ukon uskottiin nimenomaan hallitsevan säätä ja satoa. Lohduttavaa on tietää, että tilastollisesti vähintään joka kolmas juhannus nautitaan auringonpaisteesta.

makkaraa, sinappia ja ketsuppia

Jo muinaiset roomalaiset tunsivat sinapin

Ruoan suhteen ehkä tärkein onnistuminen liittyy makkaraan sekä erityisesti makkaran maustaviin ketsuppiin ja sinappiin. Nämä pitkän historian omaavat maustekastikkeet pitävät pintansa aina erilaisten muoti-ilmiöiden mennessä ja tullessa. Eräänlaisena erottamattomana parina pidetty kastikekaksikko omaa varsin erilaiset historiat. Sinapin synty on paikallistettu Välimerelle, josta roomalaiset levittivät tämän lääkkeenä sekä mausteena tunnetun tuotteen ympäri Eurooppaa. Tämän jälkeen sinappi on noussut kaikkien tuntemaksi herkuksi.

Ketsupin juuret ovat Kiinassa

Ketsupin synty on sen sijaan hieman monitasoisempi. Tarina kertoo, että nimi juontaa juurensa kiinan kieleen, jossa sanan alkuperä tarkoitti ruoanlaittoon käytettyä kalakastiketta. Kalakastike on nykyään monelle tuttu ja tämän voimakkaan suolaisen kastikkeen yhteys ketsuppiin saattaa tuntua oudolta. Sanan alkuperän jälkeen vakiintuminen tomaattikastikkeen nimeksi vaati kuitenkin pitkän matkan Kiinasta Eurooppaan. Ennen vakiintumista ketsupin valmistamiseen onkin käytetty tomaatin lisäksi esimerkiksi merilevää, sieniä ja saksanpähkinää. Tätä miettiessä matka kiinalaisesta kalakastikkeesta eurooppalaisten suosimaksi tomaattikastikkeeksi alkaa kuulostaa mahdolliselta, vaikkakin pitkältä kehityskertomukselta.

makkaraa, sinappia ja ketsuppia

Meiran ketsuppi ja sinappi ovat suomalaisia klassikoita

Nykyaikana tämä kastikekaksikko on Meiran valikoimissa klassikko. Ketsupit ovat täysin lisäaineettomia, ja myös keinotekoiset makeutusaineet, aromit ja sakeuttamisaineet loistavat poissaolollaan. Toisin sanoen Meiran ketsupit ja sinapit ovat trendikkäästi juuri sitä mitä pitääkin, ilman mitään ”ylimääräistä”. Ketsuppi on puhtaasti luonnon aidoista raaka-aineista valmistettua tomaattikastiketta. Sinappi valmistetaan  vastajauhetuista sinapinsiemenistä, jotka jauhetaan perinteitä kunnioittaen Meiran kivimyllyissä. Molemmat ovat ansainneet Avainlippu-tunnukset.

Kun nämä kiinalaista ja roomalaista alkuperää olevat kastikkeet ovat näin laadukkaita, voidaan vaan toivoa, että tämä juhannus on yksi niistä kolmesta, jolloin aurinko paistaa ja hellerajan rikkoutuminen lähestyy.