Espresso on kaikkien kahvijuomien perusta. Espresso valmistetaan laadukkaista jauhetuista kahvipavuista lähes kiehuvaan veteen (enint. 95 °C). Kahvipavun rasvoista ja veden hiilidioksidista syntyy juoman pinnalle ruskea vaahtokerros, crema, joka paljastaa kahvin laadukkuuden. Ollessaan pitkään jauhettuna, kahvipavut kuivuvat ja menettävät öljyihin sitoutuneita aromejaan, jolloin juoman pinnalle ei muodostu kunnollista cremaa. Myöskään liian karkeaksi jauhettuna kunnollinen crema ei pääse syntymään espresson pinnalle.

Cappucinon pohjana on yksi annos espressoa, jonka päälle lisätään hyvin vaahdotettu maito. Maito ilmataan hyvin, jolloin vaahto on kuohkeaa.

Caffè Latte eli maitokahvi rakennetaan pitkänmalliseen lasiin tuplaespressosta ja runsaasta määrästä höyrytettyä maitoa. Maitoon ei puhalleta liikaa ilmaa, jolloin se säilyy juoksevana toisin kuin cappuccinossa.

– Etenkin Italiassa kannattaa Caffè Lattea tilattaessa muistaa pyytää nimenomaan Caffè Lattea pelkän Latten sijaan. Latten tilaajat saattavat Italiassa saada käytännön pilana lasin maitoa, Meira Oy:n barista Ann-Marie von Bell vinkkaa.

Latte Macchiato tarkoittaa italiaksi tahrittua maitoa. Tämä erikoiskahvi rakennetaan päinvastoin kuin muut kahvijuomat. Pitkänmallisen lasin pohjalle laitetaan ensin runsaasti höyrytettyä maitoa, minkä jälkeen päälle valutetaan yksi annos espressoa.

– Latte Macchiaton yleisimpänä virheenä on, että maito vaahdotetaan liian kuohkeaksi, jolloin kahvi valahtaa juoman pohjalle sen sijaan, että sekoittuisi höyrytetyn maidon kanssa, von Bell neuvoo.

Espresso Macchiato on harvinaisempi erikoiskahvi. Siinä espresso ”tahritaan” 5 ml:n maitovaahdolla, joka leikkaa hieman voimakkaan espresson makua pehmeämmäksi.

Erikoiskahveja kotikoneella

Segafredo-espressot Segafredo Espresso Casa, Segafredo Intermezzo, Segafredo Emozioni ja Segafredo Deca Crèm ovat tarkoitettu kotikoneella valmistettaviksi espressoiksi. Koneellisen kahvikoneen lisäksi juomia voi valmistaa kätevästi liedellä kuumennettavalla ns. mutteripannulla. Jotta juoma onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla, on hyvä ottaa huomioon muutamat ammattilaisbaristan vinkit.

– Hyvän kahvijuoman lähtökohtana ovat raikas vesi, hyvin puhdistetut laitteet ja tuoreet, laadukkaat raaka-aineet. Jauhetut kahvipavut menettävät ajan myötä aromiominaisuuksiaan, jolloin juoman maku kärsii.

Avattu kahvipussi säilyy parhaiten tiiviisti suljettuna pimeässä ja huoneenlämpöisessä tilassa. Pidempään säilytettynä kahvi kannattaa varastoida viileään paikkaan, mutta ottaa huoneenlämpöön ennen käyttöönottoa. Liian viileät kahvipurut eivät luovuta uuttumisvaiheessa riittävästi aromeja.

– Ratkaiseva merkitys kahvijuoman onnistumisessa on myös veden suodatuslämpötilalla ja kahvin annostelulla. Monet kahvikoneet annostelevat kuitenkin kahvipavut automaattisesti ja lämmittävät veden laitevalmistajan säädösten mukaan, von Bell kertoo.