Makeita kahvileipiä

  • pullat
  • marja- ja hedelmäpiirakat
  • munkit (munkkeja leivottaessa vähennetään sokerin ja margariinin määrää)
  • viinerit (viinereitä leivottaessa käytetään runsaammin hiivaa, margariinia ja sokeria. Raaka-aineiden on oltava kylmiä ja taikinaa ei vaivata, vaan sekoitetaan nopeasti.)

Ruokaisia hiivataikinaleivonnaisia

  • sämpylät
  • leivät
  • patongit
  • pizzat
  • sarvet
  • pasteijat
  • piirakka- ja paistospohjat

Hiivataikinan valmistaminen

Perusteet

Leivän leipomiseen tarvitset pääasiassa vain viittä eri ainetta: jauhoja, nestettä, margariinia, hiivaa ja vähän suolaa.

Leivän makua voit sitten vaihdella erilaisilla jauhoseoksilla, taikinanesteillä ja mausteilla. Taikinan hapatus, lämpötila, kohotus ja alustus vaikuttavat lisäksi leivän makuun ja koostumukseen. Parhaaseen lopputulokseen pääset, kun mittaat ja punnitset aineosat tarkasti. Kaada jauhot litramittaan suoraan pussista, jotta jauhot pysyvät ilmavana.

Jauhojen kalttaus

Jauhojen kalttaus tarkoittaa sitä, että kaadat kiehuvaa vettä karkeiden jauhojen päälle ja annat vesi-jauhoseoksen tekeytyä peitettynä 24 tuntia.

Voit myös jatkaa leivontaa nopeammin, kunhan vesi-jauhoseos on ensin jäähtynyt kädenlämpöiseksi (37 ºC). Lisää hiiva, halutessasi siirappi tai sokeri, mausteet ja lisää jauhoja.

Kalttaamalla leivottu leipä maistuu maukkaammalle, siinä on enemmän leivän aromeja ja makua, sitä on helpompi leikata ja se säilyy pidempään.

Lue lisää leivonnasta

Raaka-aineet ja niiden merkitys