Keinoja hävikin vähentämiseen on varmasti yhtä monta kuin kuluttajaa, tärkeintä on löytää itselleen sopivin tapa. Joku voi kokea hyväksi ja toimivaksi ideaksi tilata tai ostaa viikon ruuat kerralla ja suunnitella ruoat etukäteen, tällöin ei tule hutiostoksia kaupassa eikä ruoka pääse pilaantumaan jääkaappiin. Toiselle sopivin tapa voi olla käydä lähikaupassa usein ja ostaa vain sitä mitä tietää kokkaavansa tänään ja ehkä vielä huomenna. Silloinkaan ei ole hukkaan heitettävää ja kaikki päätyy syötäväksi.

Vinkkilistamme hävikin ehkäisemiseksi:

  • Pese ja esikäsittele hedelmät ja vihannekset heti kaupasta saavuttuasi. Pestyt hedelmät pääsevät heti välipalaksi ja valmiiksi huuhdellusta ja pilkotusta parsakaalista on helppo ideoida iltaruuan lisuke eikä mikään kasvis jää pussiinsa piiloon jääkaapin perälle.
  • Tarkista jääkaapin lämpötila, pese jääkaappi ja katso että se on tasaisen kylmä. Jos jääkaappi jäädyttää takaseinään osuvat tuotteet, mieti olisiko aika vaihtaa energiatehokkaaseen versioon.
  • Sulata pakastin ja käytä ylivuotiset tuotteet.
  • Laadi jääkaappiin järjestys jota koko perhe noudattaa, merkkaa hyllyt ja käytä läpinäkyviä astioita. Tällöin näet heti mitä tarvitaan lisää ja kauppalistan laatiminen on helpompaa.
  • Haasta itsesi kerran viikossa kokkaamaan vaikka jääkapissa ei vaikuttaisi olevan mitään. Kaivele kuiva-ainelaatikot, avaa pakastin ja nosta esiin mausteet ja inspiroidu kokkiohjelmia katsomalla – kokeile jotain uutta!
  • Pidä mausteita esillä, näin saatat saada inspiksen kokata tänään intialaista ja etsiä kaupasta kasvikset ja paneer-juuston mauste edellä.

  • Jos päätät siirtää mausteet pusseista lasipurkkeihin, liimaa Parasta ennen -lappu purkin pohjaan.
  • Jos ruuasta jää yli, säilytä ruoka läpinäkyvässä purkissa ja liimaa Post it -lappu jääkaapin oveen jossa lukee mitä ruokaa kaapissa on valmiina.

 

Muistathan myös hävittää tyhjät maustepakkaukset asianmukaisesti. Kierrätysohjeita löydät täältä.