Perinteinen uusivuosi mausteilla

Joulun herkuttelun jälkeen on vielä yksi hyvä tilaisuus herkutella, ennen kuin suuri osa kansasta aloittaa erilaiset dieetit ja tarkan ruokavalion noudattamisen.

Uusivuosi on perinteisesti ollut sadonkorjuun juhla

Ennen uusiin makuihin tutustumista on suomalaisen ruokaharrastajan hyvä muistaa myös uudenvuoden historiaa. Suomalaista perinteistä uutta vuotta on juhlittu nimittäin kekrinä eli sadonkorjuun juhlana. Toisin sanoen uutta vuotta, ja sen mukanaan tuomaa uutta alkua, juhlittiin ja tulevaa ennustettiin, kun kuluneen vuoden työt oli tehty ja työn tulokset oli korjattu talteen.

Nykyään uudenvuoden juhliminen tarkoittaa monelle yhdessäoloa, hyvää ruokaa ja juomaa sekä tietysti muutamia uudenvuoden taikoja ilotulitteiden maustamana. 

Piristystä perinteiseen uudenvuoden menuun

Tämän päivän uudenvuoden juhlinnan ”perinneruoka” on monelle varmasti perunasalaatti, nakit ja mahdollisesti vielä ranskalaiset perunat. Tämä sama menu toistuu monelle myös vappuna, ja nyt haluammekin ehdottaa helppoja muokkauksia tämän joulun jälkeen maistuvan menun piristämiseksi.

Aloitetaan perunasalaatista. Itse tehdyn tai kaupasta ostetun majoneesipohjaisen salaatin maustat helposti uuteen ulottuvuuteen Meiran chilirouheilla. Esimerkiksi chipotle rouhe virittää perinteisen perunasalaatin savuisen chilin hienoon makumaailmaan. Muista vain oma ja vieraiden mieltymys tulisuudessa! Chilirouhe kannattaa lisätä perunasalaattiin hyvissä ajoin, jotta maku ehtii tasaantua.

Helposti uutta makua saat myös maustamalla nakkien kanssa tarjottavat ketsupin ja sinapin.

Tavalliseen sinappiin saat särmää valkosipulijauheella. Muista tässäkin, että mauste kannattaa lisätä sinapin joukkoon esimerkiksi päivää ennen tarjoilua. Ketsuppiin puolestaan saat hienosti uutta makua ripottelemalla sekaan currya. Tämä perinteinen makujen yhdistelmä sopii täydellisesti nakkien ja erityisesti braatvurstien kanssa tarjottavaksi. Ja kokonaisuuden kruunaa, kun nakit ja makkarat paistetaan voissa, joka on maustettu Meiran uudella savustetulla paprikalla.

Näillä tuunauksilla saat perinteisestä kokonaisuudesta uuden eheän kokonaisuuden. Jos kaikkien tuttujen makujen muuttaminen tuntuu liian suurelta askeleelta, voit näistä vinkeistä ottaa käyttöön vaikka vain yhden kerrallaan.

Ja kun haluat tarjoilla perinteisten herkkujen lisäksi jotain aivan muuta, kannattaa uudenvuoden juhlinnassa kokeilla esimerkiksi suomalaisia tapaksia eli sapaksia!

Maukasta ja uudistavaa uutta vuotta!