Suomalaisista lapsiperheistä yli kolmannes huomioi perheen pienimmät erikseen ruokaa maustaessaan. Meiran toukokuussa 2022 toteuttaman maustetutkimuksen[i] mukaan perheistä 38 prosenttia maustoi lapsille tarjottavan ruoan miedommin kuin aikuisten ruoan. Erityisesti perheissä kiinnitettiin huomiota ruoan mausteisuuteen (46 %) ja tulisuuteen (30 %). Lisäksi 25 prosenttia kertoi välttävänsä suolan käyttöä lasten ruoassa.

Lapsiperheiden eniten ruoassa käyttämät mausteet ovat tutkimuksen mukaan mustapippuri, paprikajauhe, jauhelihamauste, ruokasuola ja grillimauste. Näistä jauhelihamauste ja grillimauste ovat mausteseoksia, joissa on usein mukana myös suolaa. Kuitenkin vain alle puolet (47 %) lapsiperheistä kertoi kiinnittävänsä huomiota mausteseosten suolapitoisuuteen.

”Tulos oli mielestäni hieman yllättävä. Voisiko olla, että osa vanhemmista ei ole tullut ajatelleeksi, että monet mausteseokset sisältävät myös suolaa. Yleisesti ottaen yhä useampi kuluttaja haluaa välttää lisättyä suolaa, ja meidän tuotteistossamme onkin laaja valikoima mausteseoksia, jotka on tehty nimenomaan ilman lisättyä suolaa. Näihin kuuluu myös lapsiperheiden suosikit grillaus- ja jauhelihamausteet”, Meiran mausteiden tuoteryhmäpäällikkö Juha Wathén sanoo.

Mustapippuri on aikuisten suosikki mutta lasten inhokki

Lapsiperheiden eniten käyttämä mauste mustapippuri on myös aikuisten vastaajien lempimauste. Lasten joukossa se ei kuitenkaan saa suurta suosiota. Mustapippuri löytyy nimittäin lasten inhokkilistan toiselta sijalta (9 %) heti selvästi inhotuimman chilin (20 %) jälkeen. Lasten lempimausteita puolestaan ovat suola (22 %) ja grillimauste (11 %).

Erot mieltymyksissä voivatkin selittää lapsiperheiden hienoisen taiteilun ruoka-annosten maustamisessa. Etenkin ruokien maustamiseen kiinnitetään huomiota perheissä, joissa on alle 7-vuotiaita lapsia.

Muiden ja omat makutottumukset esteenä uusille mausteille

Perheenjäsenien väliset erot makutottumuksien näkyivät paitsi ruokien maustamisessa myös uusien makujen kokeilussa.

Tutkimuksen lapsiperheistä 41 prosenttia oli kiinnostunut laajentamaan mausteiden käyttöään, mutta heistä 40 % koki muun kotitalouden makutottumukset esteenä tälle. Toisaalta esteenä vaikuttivat olevan myös vastaajan omat makutottumukset (37 %).

”Uudet mausteet voivat kuitenkin tuoda lapsiperheiden arkiruokaan mukavaa vaihtelua. Maustaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii aina hieman harjoittelua ja tietenkin maistelua. Helpoiten uusien mausteiden kokeilu onnistuu reseptien tai valmiiden mausteseoksien avulla. Esimerkiksi broilerimausteseoksella on todella helppoa maustaa hieman uudella tavalla kananfileet ja pihvimausteseoksella jauhelihapihvit -tai pyörykät”, Juha Wathén sanoo.

Lapsiperheille sopivaa arkiruokareseptejä pienellä twistillä löydät helposti Meiran reseptipankista. Kokeile esimerkiksi makaronilaatikko kolmella eri tavalla, kasvis-tofulasagne ja kreikkalaiset lihapullat.

[i] Tutkimuksen aineistot on kerätty Bilendi Finlandin verkkopaneelissa toukokuussa 2022. Tutkimukseen vastasi 1 250 suomalaista.

Lisätiedot:
Marleena Bask
Johtaja, Strategia, Vastuullisuus ja Viestintä
+358 50 352 3643
[email protected]