Vastuu ilmastosta kuuluu  meille jokaiselle ja meille Meiralaisille on tärkeää olla mukana tässä koko maailman yhteisessä projektissa. Lukuisien muiden ilmastotekojen lisäksi me mm. hyödynnämme tuotannon sivuvirtana syntyvän kahvijätteen puristamalla sen pelleteiksi ja siitä se edelleen jatkojalostetaan biokaasuksi, jonka ostamme takaisin ja käytämme kahvituotannon energiana. Meillä kahvijätettä syntyy aika paljon, ja siksi tämänkaltainen projekti on mahdollinen. Haluan kuitenkin haastaa sinut omiin pienemmän mittakaavan kiertotalousprojekteihin. Keräsin muutaman idean, miten kahvista syntyvää hävikkiä voisi hyödyntää:

Käytä kahvia lannoitteena

Kahvi sisältää mm. runsaasti typpeä, mikä on tärkeä ravinne kaikille kasveille. Laimenna pannun pohjalle jäänyt kahvi lisäten vähintään saman verran vettä, kuin pannussa on kahvia ja käytä sitä kasteluvetenä. Kahvi on hapanta, joten happamasta maaperästä pitävät kasvit, pitävät myös kahvikastelusta. Voit käyttää käytettyjä kahvinpuruja myös pieninä määrinä lannoitteena.

Tee käytetyistä kahvin puruista rub-mausteseos lihalle

Testasimme kahvi-rubia possun sisäfileellä, mutta se sopii hyvin myös muiden lihojen maustamiseen. Kahvinpurujen happo myös mureuttaa lihaa, joten tämän kanssa et voi epäonnistua, kunhan muistat pestä kahvinpurut pois lihasta ennen paistoa marinoinnin jälkeen.

Katso ohje kahvi-rubiin tästä.

Hyttyskarkoittimena

Kumoa käytetyt kuivat kahvinpurut kuumaa kestävään astiaan ja sytytä palamaan. Tälle ei ole sen kummempaa tieteellistä selitystä, kuin hyttyskiekoillekaan. Savun on tarkoitus hämätä hyttysiä löytämästä ihmisiä kesäöinä. Osa vannoo tempun nimeen, kokeile itse toimiiko se!

Käytä keittiösaippuana

Kahvinpurut imevät hajut itseensä uskomattoman hyvin. Kokeile käyttää käytettyjä kahvinpuruja keittiösaippuana. Hiero kahvinpuruja käsiin ja huuhtele. Saat helposti käsistä pois niin sipulin kuin kalankin hajun.

Pakasta ylijäänyt kahvi jääpaloiksi

Kahvijääpaloja voi helposti hyödyntää jatkossa eri kahvia vaativissa resepteissä, eikä näin ollen ole joka kerta tarvetta keittää kahvia, jos tarve on pieni. Esimerkiksi moni mutakakku resepti sisältää vain muutaman ruokalusikallisen kahvia. Kahvijääpaloista saat myös maittavan jääkahvin lisäämällä niitä kourallisen maidon sekaan.

Edit: Osio ”Hiekota kahvinpuruilla: Käytettyjä kahvinpuruja voi hyödyntää hiekoitukseen liukkailla pihoilla. Kahvin happo saaattaa myös sulattaa jäätä pihasta. Huom. Kahvinporoja ei kuitenkaan saisi päätyä piha hulevesiin” on poistettu 01.2023. Jätelaki huomioiden kahvinpuruja ei tulisi käyttää pihapiirissä.

Miten sinä hyödynnät hävikkikahvia? Kerro se minulle [email protected] ja voit voittaa itsellesi tuotepalkinnon!

Kierrätysterveisin,

Ann-Marie, Barista