Kaneli kerätään kanelipuun tai -pensaan kuoresta, lähinnä oksien sisemmästä kuoresta, joka rullataan ja kuivataan. Nämä rullat eli kanelitangot voidaan käyttää sellaisinaan tai jauhaa jauheeksi. Kanelin suurin tuottajamaa on Indonesia, sen jäljessä tulevat Kiina ja Vietnam. Laadukkain ja arvokkain kaneli tulee Sri Lankasta, jota ennen kutsuttiin Ceyloniksi. Tämän vuoksi maustetta kutsutaan yhä Ceylonin kaneliksi.

Ceylonin kaneli on cinnamomum zeylanicum- lajiketta. Meillä Suomessa tutumpi ja myös maailmanlaajuisesti käytetympi kassiakaneli on puolestaan peräisin cinnamomum burmannii -kasvista. Kassiakanelissa on vahvempi, mausteisempi maku kuin Ceylonin kanelissa, ja siksi se on suosittu erityisesti leivonnassa. Kassiakanelissa on kuitenkin korkeampi kumariinipitoisuus, ja siksi sitä ei suositella suuria määriä etenkään lapsille, sillä kumariini voi suurina pitoisuuksina olla haitallista maksalle. Turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti, esimerkiksi viikon tai parin ajan joulun tienoilla. Ceylonin kanelin kumariinipitoisuus on hyvin pieni, joten sitä voi huoletta lisätä ruokavalioon reilumminkin.

Makuprofiililta kassiakaneli on kitkerän makea, mausteinen ja lämmittävä. Ceylonin kanelissa puolestaan on aavistuksen sitruksinen, kassiakanelia miedompi maku. Ceylonin kaneli voimistaa paremmin muiden mausteiden makeita makuja, esimerkiksi kardemumman ja maustepippurin.

Meiran valikoimissa löytyy sekä kassiakanelia että Ceylonin kanelia. Kanelin ns. perustuotteissa käytössämme on kassiakaneli (lajike cinnamomun burmannii), joka tulee Indonesiasta, Etelä-Sulawesin ja Länsi-Sumatran alueelta (kanelitanko) ja Kerincin alueella Sumatralta, Potianakin alueelta Kalimantanista sekä Makasarista Sulawesin alueelta (jauhettu kaneli). Indonesian kanelissa on luonnollisesti merkittävästi alhaisempi kumariinipitoisuus kuin esimerkiksi vietnamilaisessa kanelissa.

Ceylonin kanelissa käyttämämme kaneli (lajike cinnamomum zeylanicum ) tulee Sri Lankasta Gallen ja Rathnapuran alueelta.

 

Kanelin hankinnassa tulee ottaa huomioon useita seikkoja

Meiran raaka-ainehankintoja ohjaavat tiukat laatuspesifikaatiot esimerkiksi tuoreuden ja tuoteturvallisuuden suhteen. Tämän lisäksi raaka-aineen saatavuus- ja markkinatilanne, vastuullisuus- ja riskianalyysin tulokset sekä vastuullisen hankinnan periaatteemme (ns. Sourcing Policy) ohjaavat hankintaamme.

Kanelin Meiralle toimittaa pitkäaikainen mausteyhteistyökumppanimme, jonka kanssa olemme käyneet läpi erittäin tarkat laatuspesifikaatiomme sekä vastuullisen hankinnan periaatteemme Yhteistyökumppanimme tuntee Meiran tarpeet, laatuvaatimukset sekä vastuullisuusperiaatteet ja jalkauttaa niitä eteenpäin alkuperämaassa, kanelin tapauksessa Indonesiassa ja Sri Lankassa.

Kanelin osalta tyypillisiä viljelyn kestävyyteen liittyviä haasteita on kanelipuiden ns. avohakkuut sademetsässä, ja tämän aiheuttamat ongelmat mm. pölyttäjien ja eläinten elintilan kaventumisessa sekä biodiversiteetin köyhtymisessä. Meiran käyttämän kanelin sadonkorjuussa suositaan puun kuorintamenetelmää avohakkuiden sijaan. Tässä menetelmässä kanelipuu jätetään kasvamaan, ja siitä leikataan kanelin raaka-aineena käytettävä kuori pois. Puu selviää yleensä kuorimisesta ja tuottaa sadon uudelleen nopeammin kuin uuden puun kasvattamiseen menisi aikaa, ja metsän elinympäristö ei kärsi niin paljoa, koska puita ei hakata pois.

Yhteistyökumppanimme myös kouluttaa kanelinviljelijöitä säännöllisesti kestävään viljelyyn ja sadonkorjuuseen mm. biodiversiteetin suojelun, kanelipuiden istutuksen ja kuorittujen puiden elinvoimaisuuden varmistamisen suhteen.

Meira-valikoimissa on myös Reilu Kauppa- ja Luomu-sertifioitu Ceylonin kaneli. Tämän kanelin viljely tapahtuu luomuperiaatteiden mukaisesti. Tämä tarkoittaa esim. sitä, että kemiallisia lannoitteita tai hyönteistorjunta-aineita ei käytetä. Viljelijöille maksetaan Reilun Kaupan lisää, ja kolmas osapuoli auditoi tilat säännöllisesti varmistaen sen, että tuotteet täyttävät Reilu Kauppa- ja Luomu-standardin vaatimukset. Ceylonin kanelin kumariinipitoisuus on hyvin pieni, ja se onkin sopiva jatkuvaan ja runsaaseen käyttöön sekä lapsiperheille.

Me Meiralla teemme joka päivä töitä paremman huomisen puolesta. Kaikki mausteemme kehitetään, valmistetaan ja pakataan Suomessa. Laaja valikoima sekä tuotteiden maku, tuoreus, laatu, puhtaus ja vähäsuolaisuus ovatkin nostaneet Meiran kuivissa mausteissa Suomen markkinajohtajaksi. Haluamme tarjota kuluttajille hyvää makua, iloa ja inspiraatiota ruokapöytään, mutta samalla myös huolehtia ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista aina Vallilan tehtaaltamme ruokapöytiin ja alkuperämaihin saakka. Meira-mausteet maistuvat vieläkin paremmilta, kun tiedämme että ne on tuotettu myös viljelijöiden ja planeettamme edun mukaisesti.