Päivittäinen suositus: kaksi ruokalusikallista pähkinöitä

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatiman ravitsemussuosituksen* mukaan pähkinöitä ja siemeniä tulisi nauttia päivittäisessä ruokavaliossa 30 g eli noin kaksi ruokalusikallista. Meiran teettämästä tutkimuksesta** selviää, että hieman alle puolet suomalaisista tuntee suositellun määrän. Naisille suositukset ovat tutumpia kuin miehille. Naisvastaajista 53 % tiesi, kuinka paljon pähkinöitä suositellaan syötävän päivittäin. Miesvastaajista osuus jää selvästi alle puoleen (41 %).

– Pähkinöiden kulutus on ollut reilussa kasvussa viime vuodet, mutta silti suomalaiset syövät pähkinöitä alle suositusten, vain noin 3 grammaa päivässä. Halusimme uudella tutkimuksella selvittää, mistä tämä johtuu ja ovatko ihmiset ylipäätään tietoisia uusista suosituksista. Tulosten perusteella näyttäisi siltä, että tietoutta täytyy vielä lisätä. Esimerkiksi 62 % ei tiennyt suositusten sisältävän pähkinöitä ja siemeniä päivittäisessä ruokavaliossa, pohtii Meiran tuoteryhmäpäällikkö Johanna Martikainen.

Naiset innokkaampia pähkinöiden kuluttajia

Pähkinät ja siemenet lisättiin virallisiin suosituksiin niiden sisältämän runsaan tyydyttymättömän rasvan vuoksi. Tämän lisäksi pähkinöistä saa kuituja ja vitamiineja, joten ne ovat oiva välipala ja osa säännöllistä ateriarytmiä***. Tästä huolimatta vain 27 % vastaajista kertoi lisänneensä pähkinöiden tai siementen käyttöä kuluneen puolen vuoden sisällä.

Käsittelemättömiä (suolaamattomia, sokeroimattomia tai kuorruttamattomia) pähkinöitä ja siemeniä ilmoittaa syövänsä päivittäin noin 10 % vastaajista. Viikoittain pähkinöitä ja siemeniä syö hieman useampi, 26 %. Alueelliset erot ovat suhteellisen pienet, tosin Etelä-Suomessa pähkinöiden ja siementen syöminen on hieman suositumpaa kuin muualla maassa. Suurin ero näkyy sukupuolten välillä. Naiset ovat innokkaampia pähkinöiden ja siementen kuluttajia. Naisvastaajista 31 % ilmoittaa syövänsä pähkinöitä ja siemeniä viikoittain, miehistä vain 22 %.

Suomalaiset tuntevat erilaiset pähkinät verrattain hyvin. Tutuimpia suomalaisille ovat maapähkinät, hasselpähkinät ja cashewpähkinät.

– Suomalaiset voivat hyvällä omallatunnolla lisätä päivittäistä pähkinöiden ja siementen käyttöä. Pähkinät taipuvat helposti moneksi, kuten välipalaksi ja ruuanlaittoon. Tutkimuksen mukaan suurin osa vastaajista, lähes 75 %, arvostaa eniten tuoretta makua ja terveellistä vaihtoehtoa eli sitä, että pähkinät ovat suolaamattomia ja maustamattomia. Olemmekin iloisia voidessamme tarjota kuluttajille pähkinöissämme ensimmäisenä Suomen Sydänliiton myöntämän Sydänmerkin. Meille pähkinöiden tuoreus on tärkeä asia. Meiran pähkinät ovat tuoreinta saatavilla olevaa satoa, ja ne pakataan tuoreuden säilyttävään suojakaasuun, kertoo Martikainen.

Miksi pähkinöitä ja siemeniä tulisi syödä päivittäin:

  • Pähkinät ovat hyviä tyydyttymättömän rasvan lähteitä, minkä vuoksi pähkinät ja siemenet lisättiin virallisiin ravitsemussuosituksiin vuonna 2014.
  • Monet pähkinät sisältävät vitamiineja ja kivennäisaineita.
  • Pähkinät ovat luontaisesti kuidun lähteitä. Ravintokuitua runsaasti sisältävät esimerkiksi hasselpähkinä, manteli, pekaanipähkinä ja maapähkinä.
  • Erityisen proteiinipitoisia pähkinöitä ovat esimerkiksi cashewpähkinä, manteli ja maapähkinä.

Lähde: Ravintoarvotaulukko: Pähkinät ja siemenet

*Ravitsemussuositukset: http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/attachments/fi/vrn/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.3.pdf(link is external)

**Meiran 2015 teettämään kuluttajatutkimukseen suomalaisista ravitsemussuosituksista vastasi internet-paneelissa 1026 iältään 15 – 70-vuotiasta suomalaista. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Cint.
***http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods