Manteli on mantelipuun hedelmän siemen. Mantelit ovat väriltään luonnonvalkoisia, ja niitä peittää ohut ruskea kuori. Mantelit luokitellaan kahteen ryhmään: makeat mantelit ja karvasmantelit. Makeat mantelit soveltuvat syötäväksi sellaisenaan. Karvasmanteleista puolestaan valmistetaan manteliöljyä, mitä käytetään muun muassa makuaineena ruoissa ja likööreissä, kuten Amarettossa. Karvasmantelit ovat muutoin syötäväksi kelpaamattomia, sillä ne sisältävät luonnostaan myrkyllisiä aineita. Nämä myrkylliset yhdisteet poistetaan manteliöljyn valmistuksen yhteydessä1.

Mantelit ovat runsaskuituisia ja proteiinipitoisia, ja ne sisältävät runsaasti tyydyttymätöntä rasvaa. Manteleita voi nauttia monessa muodossa ja moneen tapaan: kuorittuna, kuorellisena, jauheena, lastuna ja rouheena. Kuorittu manteli sopii välipalaksi ja naposteltavaksi sellaisenaan, suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin sekä kana- ja lihapatoihin. Kuorellinen ruskea manteli sopii hyvin muun muassa leipä- ja kakkutaikinoihin sekä makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin. Lisäksi niitä voi käyttää erilaisiin salaatteihin tai pataruokiin. Mantelijauhe puolestaan sopii mausteeksi leivonnaisiin ja jälkiruokiin, kun taas mantelilastu sopii erityisesti erilaisiin kuorrutettuihin kakkuihin ja torttuihin. Lisäksi se sopii koristeeksi lämpimiin kala- ja kanaruokiin. Mantelirouhe sopii kaikenlaisiin leipä- ja kakkutaikinoihin sekä muihin makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin.

Lähteet:
1The George Mateljan Foundation for The World’s Healthiest Foods http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=20(link is external). Viitattu 20.10.2014.
2The International Tree Nut Council Nutrition Research & Education Foundation (INC NREF). http://www.nuthealth.org/almonds/(link is external). Viitattu 20.10.2014.