Mausteiden raaka-ainekauppa on globaalia ja pirstoutunutta. Jopa 90 % mausteista tulee pienviljelijöiltä, mikä tuo toisaalta elinvoimaa ja vaurautta alkuperämaiden maaseuduille, mutta toisaalta tekee mausteiden jäljitettävyydestä haastavaa. Kuivien mausteiden kategoriassa raaka-aineita on noin 80. Suurimmat alkuperämaamme ovat Kiina, Vietnam, Indonesia ja Intia, jotka kaikki ovat ns. riskimaita. Kiinnitämmekin hankintaketjuissamme aina erityistä huomiota ihmisoikeuksien turvaamiseen, ympäristön suojeluun ja eettisiin liiketoimintaperiaatteisiin.

Vastuullisuus on Meiran toiminnan kulmakivi, joka näkyy niin kunnianhimoisissa tavoitteissamme kuin käytännön teoissammekin, joka päivä. Vastuullisuusohjelmamme perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin: toimintamme kolme peruspilaria ovat luotettavat tuotteet ja palvelut, ihmisten hyvinvointi sekä planeetasta ja ympäristöstä huolehtiminen läpi koko arvoketjun.

Jotta voimme tarjota asiakkaillemme luotettavia, laadukkaita, tuoreita ja vastuullisesti tuotettuja mausteita, meidän tulee tehdä pitkäjänteistä yhteistyötä toimittajien ja tuottajien kanssa. Käytämme monia työvälineitä raaka-aineen vastuullisuuden varmentamiseksi. Käytämme aina ensisijaisesti kolmannen osapuolen sertifiointia tai varmennusta (esim. Rainforest Alliance, Reilu Kauppa) Hyväksymme myös kumppaneidemme vastuullisuusohjelmien kautta tulevat raaka-aineet, jos ohjelman periaatteet vastaavat hankintapolitiikkamme periaatteita ja vaatimuksia mm. ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja ympäristön suojelun suhteen, ja jos kumppanimme voi varmentaa ohjelman toteutumisen farmitasolle saakka. Teemme myös itse auditointeja toimitusketjuun.

Viimeisen vuoden aikana olemme analysoineet kuivien mausteiden raaka-aineiden vastuullisuusriskit ja mahdollisuudet ja linjanneet kunnianhimoiset numeeriset vastuullisuustavoitteet: Vuoden 2023 loppuun mennessä 80 % kuivien mausteiden raaka-aineista on peräisin vastuullisiksi varmennetuista tai matalan riskin lähteistä (BSCI-luokitukseen perustuen). Vuonna 2026 tähtäämme 90 %:iin ja 2030 tavoitteemme on täydet 100 %.

Päästäksemme tavoitteeseemme korvaamme jatkuvasti ns. perinteisiä raaka-aineita sertifioiduilla tai kumppaneidemme vastuullisuusohjelmien kautta vastuulliseksi varmistetuilla raaka-aineilla. Viimeisen 1,5 vuoden aikana olemme kääntäneet jo 22 raaka-ainetta vastuullisuussertifioiduksi tai kumppanuusohjelman piiriin. Muun muassa kaikki musta- ja valkopippurimme tulevat kumppanimme vastuullisuusohjelman puitteissa varmennetuilta tiloilta, ja inkiväärin sekä sarviapilan ostamme Rainforest Alliance -sertifioituina. Lanseerasimme tänä vuonna myös Meira Premium Mausteet -sarjan, jonka tuotteet ovat Reilu Kauppa – sekä Luomu-sertifioituja tai kotimaisia.

Teemme joka päivä töitä paremman huomisen puolesta. Kaikki mausteemme kehitetään, valmistetaan ja pakataan Suomessa. Laaja valikoima sekä tuotteiden maku, tuoreus, laatu, puhtaus ja vähäsuolaisuus ovatkin nostaneet Meiran kuivissa mausteissa Suomen markkinajohtajaksi. Haluamme tarjota kuluttajille hyvää makua, iloa ja inspiraatiota ruokapöytään, mutta samalla myös huolehtia ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista aina Vallilan tehtaaltamme ruokapöytiin ja alkuperämaihin saakka. Meira-mausteet maistuvat vieläkin paremmilta, kun tiedämme että ne on tuotettu myös viljelijöiden ja planeettamme edun mukaisesti.