Jätteiden kierrätysaste jo yli 80 prosenttia 

Tuotannon sivuvirtojen korkea kierrätysaste on yksi prioriteeteistamme. Tieteeseen perustuvien SBT-tavoitteidemme mukaisesti jätemäärien vähentäminen nousee lähivuosina yhä keskeisempään rooliin, kun tavoittelemme 50% vähennystä kokonaisjätteen määrässä SBT-tavoitteidemme mukaisesti.  Tähän asti olemme onnistuneesti vakiinnuttaneet jätteiden kierrätysasteen 80% tasolle. Vuonna 2023 kierrätysaste oli erinomaiset 83 %, joka on jo yli tavoitteemme (80 %). Suurimmat jätejakeemme ovat biojäte, kahvipapujen kuorijäte, tekstiilijäte (juuttisäkit), energiajäte sekä pahvi.   

Käytämme hyödyksi kahvin tuotannossamme syntyvää sivuvirtaa tuottamalla kahvipapujen kuorijätteestä biokaasua, jota käytetään edelleen energiana kahvintuotannossamme. Toimenpide vähentää Meiran hiilidioksidipäästöjä noin 77 tonnia vuodessa ja nostaa kierrätysastetta noin 21 prosenttiyksikköä. Toimitamme myös juuttisäkit edelleen käytettäväksi huonekaluteollisuuden raaka-aineeksi.   

Vallilan paahtimolle merkittävä investointi 

Vallilan paahtimon tulipalosta selvittyämme viime vuosi sujui valoisemmissa merkeissä: toteutimme merkittävän investoinnin uuteen paahtokoneeseen, joka tuo joustavuutta kahvin valmistukseen ja tukee monipuolista ja energiatehokasta kahvin tuotantoa. Minimoimme lisäksi tuoksu- ja savuhaittamme katalysaattoreiden avulla ja teemme yhteistyötä paikallisten kumppaneiden, mm. Loop hävikkiruokakaupan ja Aleksis Kiven koulun vanhempainyhdistyksen kanssa. 

Jatkossa 

Tehostamme tehtaallamme energian, veden ja materiaalien käyttöä edelleen. Tämän vuoden alusta pääsimme vihdoin etenemään merkittävän kehitysprojektin kanssa kastikelinjalle ja lämmöntalteenoton kehittämiseksi. Projektin kautta läpiviemme vedenkäyttöä koskevan muutoksen, joka säästää vettä jopa yli 60 % (n. 27 milj. litraa / vuosi). Samalla investoimme lämmön talteenoton jatkokehitykseen (nelivaiheinen kokonaisuus vuosille 2025-2028). Projekti on monivuotinen ja ensimmäiset vaiheet realisoituvat meneillään olevan hienosuunnittelun jatkona 2025.  

Lisäksi keskitymme tieteeseen perustuvien SBT-tavoitteidemme mukaisesti lähivuosina myös jätemäärien vähentämiseen ja tavoittelemme 50% vähennystä kokonaisjätteemme määrässä (vertailuvuosi 2019) vuoteen 2028 mennessä. Arvioimme myös parhaillaan sivuvirtojen osalta vaihtoehtoisia, uutta vihreän siirtymän liiketoimintaa tukevia käyttökohteita (tekstiiliteollisuuden väriaineet, viljely-/puutarhatuotteet) nykyisten rinnalle tai niiden sijaan.  

Sitoudumme jatkuvaan parantamiseen ISO 9001- ja ISO 14001 -sertifioidun toimintajärjestelmämme mukaisesti, alkaen liiketoiminnallisesta suunnittelusta asiakkuuksien hallinnan ja tuotannollisen toiminnan kautta valmiisiin tuotteisiin saakka. Lisäksi kahvituotantomme (paahdetun ja jauhetun kahvin valmistus ja pakkaus) on sertifioitu myös FSSC 22000 -elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän mukaisesti ja täyttää McDonald’s:n Supplier Quality Management System (SQMS) -standardin vaatimukset. Maustamistuotannon elintarviketurvallisuussertifiointi on käynnistetty alkuvuodesta 2024. ISO 22000 sertifiointi toteutetaan ensin kuivamausteiden ja pähkinäpakkaamisen osalta.