Hyvä työpaikka on strateginen prioriteettimme. Henkilöstö ja henkilöstön hyvinvoinnin edistäminen ovat Meiralle ensiarvoisen tärkeitä. Haluamme olla työpaikkana alan ammattilaisten ja asiantuntijoiden ykkösvalinta. Vuosi 2023 toi mukanaan haasteita, mutta kattavaan analyysiin pohjautuvilla tavoitteilla olemme jatkaneet vastuullisuustavoitteidemme edistämistä esimerkiksi henkilöstön yhdenvertaisuuden edelleen kehittämisellä, mikä ei ole vain yksittäinen projekti vaan jatkuvaa ja pitkäjänteistä työtä.
Lukuja työntekijöistämme
Työllistimme vuonna 2023 174 henkilöä – ammattilaisia operaattoreista ja tuotantotyöntekijöistä markkinoijiin ja myynnin osaajiin, logistiikan työntekijöistä hankintapäälliköihin, hallinnon tehtävistä ja laboranteista työnjohtajiin ja tuotannon suunnittelijoihin. Tehtävä- ja toiminimikkeistömme on laaja.
Henkilöstöstämme 57% on työntekijöitä, toimihenkilöstön osuus on 40% ja johdon 3,5 %. Naisia henkilöstöstämme on 36% ja miehiä 64%.
Meiran henkilöstön keski-ikä oli loppuvuonna 2023 45,2 vuotta. Suurin osa henkilöstöstämme on 30-39 tai 50-59 vuotiaita. Tuemme työn ja perhe-elämän yhteensovittamista mm. etätyö- ja työaikaliukumakäytännöillä sekä tarpeen mukaan voimme myös sopia työaikajoustoista. Ikääntyvien henkilöiden erityistarpeet pyritään myös huomioimaan, esimerkiksi työn suunnittelulla ja osa-aikatyöjärjestelyillä. Lakisääteisten määräaikaisterveystarkastusten lisäksi Meiralla on käytössään ikäryhmäterveystarkastukset.
Pyrimme tarjoamaan henkilöstöllemme vakituisen sekä kokoaikaisen työsuhteen ja suurimmalla osalla henkilöstöstämme (95%) onkin tällainen. Osa-aikaiset työsuhteet perustuvat pääosin henkilön omaan toiveeseen. Määräaikaisia työsuhteita käytetään tasaamaan ruuhkahuippuja, vakituisen henkilökunnan sijaisuuksien hoitamiseen sekä tarvittaessa erikseen määriteltyihin projekteihin. Määräaikaiset työsuhteet painottuvat kesäaikaan ja vuoden 2023 aikana niitä oli 4% meiralaisten työsuhteista. Olemme myös tunnistaneet tarpeen ns. työntekijäpoolin rakentamiseen tuotannon ruuhkahuippujen tasoittamiseksi. Tämä saattaa lisätä määräaikaisten ja osa-aikaisten työsuhteiden tai vuokratyön määrää hiukan tulevaisuudessa.
Vuosi 2023 oli meille haasteellinen toimialaan vahvasti vaikuttavan inflaatiotilanteen sekä siitä johtuvien kustannusten nousun vuoksi. Taloudellisten paineiden ja erityisesti joulukuun heikon tilauskannan myötä jouduimme toteuttamaan määräaikaisia lomautuksia. Vuoden 2023 loppupuolella toteutetut lomautukset onnistuttiin kuitenkin pitämään melko lyhyinä, enintään 5 päivän pituisina, jakamalla niitä mahdollisimman laajalti koko henkilöstön kesken.
Palkkatasa-arvon toteutuminen on meille tärkeää ja pyrimmekin tunnistamaan mahdolliset perusteettomat palkkaerot. Palkkaerot sukupuolten välillä ovat viime vuosien aikana osoittaneetkin tasoittumista Meiralla. Lähtökohtana on, että samasta ja samanarvoisesta työstä maksetaan sama peruspalkka. Erityisesti toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden osalta tehtävien sisältö ja vaativuus vaihtelevat merkittävästi. Lisäksi palkkaan vaikuttavat osaaminen ja pätevyys sekä suoriutumisen taso ja työkokemus. Palkan muodostumisen periaatteet vaativat kuitenkin edelleen jatkokehitystä. Meiralla lähdetäänkin tarkemmin suunnittelemaan tehtävien luokittelun analyysia ja mitä kehitystoimenpiteitä ne vaativat.
Yhdenvertaisuus toimii perustana hyvälle työpaikalle
Meiralla yhdenvertaisuus on tärkeää ja tukee psykologisen turvallisuuden varmistamista. Keskeinen tavoitteemme on vahvistaa työpaikkakulttuuriamme ja työnantajamielikuvaamme siten, että Meiralla jokainen saa olla reilusti sellainen kuin on, arvojamme ja eettistä ohjeistoamme kunnioittaen. Työtä hyvinvoivan henkilöstön ja yhdenvertaisen työpaikan takaamiseksi tehdään jatkuvasti. Lyhyesti kiteytettynä yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.
Teimme ensimmäisen DEI-itsearvioinnin vuonna 2022. Tunnistimme, että olemme vielä alkumatkalla mitä tulee DEI-asioihin, erityisesti osallisuuden ja monimuotoisuuden tukemisessa. Syventääksemme tätä tilannekuvaa toteutimme vuonna 2023 monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden (DEI) kartoituksen henkilöstöllemme. Itsearvointimme ohella tätä tuki vuoden 2022 henkilöstökyselyssä esiin tullut eriarvoisuuden palaute, ja halusimme syventää ymmärrystä mistä kaikesta se kumpuaa. Tutkimusten pohjalta ilmeni, että meiralaisten keskuudessa on eriarvoisuuden kokemuksia useammasta syystä ja että meillä on parannettavaa työkäyttäytymisen kulttuurissa.
Tulosten perusteella käynnistimme työyhteisön systemaattiset kehittämistoimenpiteet ja tavoitteet on huomioitu myös Meiran strategiatyössä. Vuonna 2023 toteutimme mm. esihenkilöiden varhaisen tuen valmennukset yhteistyössä työterveyden kanssa ja käynnistimme Hyvä käytös sallittu, epäasiallinen käytös kielletty -kehitystoimenpiteet mm. Meiran epäasiallisen käytöksen toimintaohjeiden kertaamisella koko henkilöstön osalta sekä myynnin ja markkinoinnin organisaation valmennuksilla. Valmennuksia jatketaan tulevina vuosina. Yhdenvertaisuuden kehitystoimenpiteet rakentavat pohjaa tuleville DEI-toimille monimuotoisuuden ja osallisuuden vahvistamiseksi. Pääpainopisteenä viime ja tänä vuonna on tunnistaa, korjata ja kehittää työarkeemme liittyviä yhdenvertaisia toimintatapoja. Tähän liittyy myös läpinäkyvyyden vahvistaminen eli samalla on tärkeä huomioida tarvittavat täsmennykset mm. henkilöstökäsikirjaan ja perehdytysprosesseihin.
DEI-kartoitukseen saimme palautetta 75 % kaikista meiralaisista ja se otettiin henkilöstön keskuudessa positiivisesti vastaan. Vahvuudeksemme tunnistettiinkin innostunut ja motivoitunut henkilöstö, joka on myös sitoutunut teemojen kehittämiseen.
Työmme jatkuu, vuoden 2024 aikana keskitymme jatkamaan psykologisen turvallisuuden ja yhdenvertaisten toimintamallien varmistamista
Kartoitusten pohjalta tehty työ jatkuu. Tärkeimpänä toimenpiteenä on työyhteisökulttuurin kehittäminen, jossa vuoden 2024 painopiste on yhdenvertaisuuden lisäksi Hyvä käytös sallittu, epäasiallinen käytös kielletty -toimintaperiaatteiden jalkautuksessa käytäntöön psykologisen turvallisuuden varmistamiseksi. Tämän osalta valmennus- ja koulutustoimenpiteet painottuvat vuonna 2024 tuotannon organisaatioon sekä hallinnon ja kehitys & viestintä -tiimeihin. Osallistamme myös meiralaisia aiempaa enemmän niin toiminnan kehittämiseen kuin yhteisten tilaisuuksien kautta. Hyvänä esimerkkinä vuonna 2023 ensimmäistä kertaa pidetty koko henkilöstön yhteinen Vuoden Avaus -päivä. Lisäksi Lean -käytänteiden vahvistaminen ja hukan poistoon painottuvat kaizen-projektit tuotannossa rakentuvat vahvasti työntekijöiden osallistamisen kautta. Rakenteiden ja toimintatapojen kehittämisen ohella kehitymme ja opimme myös yhdessä Meiralla joka päivä ja jokaisessa kohtaamisessa. Jokaisella meiralaisella on vaikutus, jotta saamme reilusti parempaa työyhteisöä rakennettua edelleen.